skip to Main Content

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić juče su se, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, sastali s delegacijom Katarskog razvojnog fonda, na čelu sa izvršnim direktorom Musfarom Hamadom Al-Shahwanijem.

Uime Vlade Republike Srpske, sastanku su prisustvovali ministar za ekonomske poslove i regionalnu saradnju Zlatan Kokić i pomoćnica ministra za ekononmsku saradnju Slobodanka Dubravac. Tokom susreta razgovarano je o pokretanju Fonda prijateljstva između Katara i Bosne i Hercegovine.

Riječ je o inicijativi koja je prvi put konkretnije spomenuta za vrijeme održavanja Sarajevo Business Foruma 2014. godine, a njena realizacija rezultat je dogovora koji su članovi Predsjedništva BiH postigli s katarskim emirom Al-Thanijem tokom njegove posjete našoj zemlji u januaru 2016. godine.

Cilj uspostavljanja ovog fonda na revolving osnovi je pomoć u zapošljavanju mladih u cijeloj Bosni i Hercegovini. Na ovaj način bi naša zemlja dobila značajnu pomoć u borbi protiv jedne od najvisočijih stopa nezaposlenosti mladih u Europi.

Prema riječima Al-Shahwanija, Fond je zainteresiran za podršku u izgradnji infrastrukture, zatim za razvoj malih i srednjih preduzeća, te mikrofinansiranje početnog novca za male biznise.

Inače, Katar je Fond prijateljstva  ranije pokrenuo u Tunisu i Japanu. U Tunisu je, u toku nekoliko godina, sredstvima Fonda omogućeno otvaranje 5.000 radih mjesta,  a u Japanu je Fond pomogao obnovi infrastrukture uništene razornim zemljotresom.

Premijer Novalić kazao je da je aktivnost Katarskog fonda kompatibilna s našim potrebama i da nam je, u tom smislu, potrebna ne samo finansijska, već i tehnička pomoć.

Back To Top