skip to Main Content

Pariz

 

Čelnici šest zemalja Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana okupit će se u danas u Parizu na 3. samitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Evrope kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile Evropskoj uniji.

Samit u Parizu nastavak je procesa koji je počeo sastankom 28. augusta 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. augusta 2015. samit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih samita do 2018. godine.

Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.

U Parizu će se okupiti delegacije 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana ((Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dva područja: povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska suradnja, te u inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao čimbenika približavanja njihovih zemalja Evrposkoj uniji.

Tokom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisat će Ugovor o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Taj Ured imat će sjedište u Tirani, polovicu njegova proračuna financirat će šest zemalja potpisnica, a drugu polovicu međunarodne financijske institucije te Evropska komisija.

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na samitu u Berlinu 2014., a godinu dana poslije u Beču je pao dogovor o stvaranju toga ureda.

Suradnja mladih na Balkanu zamišljena je po uzoru na Francusko-njemački ured za suradnju mladih (OFAJ), koji je formiran 1963. kako bi se promicalo pomirenje kroz suradnju mladih te po uzoru na Erasmus, program razmjene studenata u Evropskoj uniji.

Na samitu će se razgovarati o evropskoj perspektivi zemalja jugoistočne Evrope te izazovima koji stoje pred tim zemljama i pred EU-om u kontekstu izbjegličke krize, borbe protiv terorizma i radikalizacije.

Paralelno sa samitom održat će se zasebni sastanci ministara vanjskih poslova i gospodarstva zemalja sudionica. Ministri gospodarstva sudjelovat će na ekonomskom forumu na kojem će im se pridružiti ljudi iz poslovnog svijeta kako bi razgovarali o investicijskim mogućnostima i poslovnoj klimi.

Back To Top