skip to Main Content

11e5180e8c Undp Logo

 

Građani su fokus projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švicarske i Švedske, a od danas su se i jedinice lokalne samouprave Ljubuški, Nevesinje, Zenica, Ilijaš, Olovo, Rudo, Ljubinje, Trnovo RS i Pale-Prača, pridružile projektu.

Od ukupno 84 jedinice lokalne samouprave (JLS) u BiH, koje su ispunjavale uvjete za prijavu na javni poziv za učešće u ovom projektu, njih 63 su predale aplikaciju. Po okončanju ovog procesa, u martu ove godine, potvrđen je izbor 13 JLS za partnera projekta, te odabirom dodatnih JLS finaliziran je proces selekcije u prvoj fazi projekta.

– Općina Nevesinje je nerazvijena općina s lošom infrastrukturom i mislim da smo u prethodnom periodu, posljednjih šest do osam godina, uložili dosta truda u jačanje uloge mjesnih zajednica, ali zbog položaja i razuđenosti lokalnih zajednica u našoj općini bila nam je neophodna pomoć ovakvog projekta – rekao je Momčilo Šiljegović, načelnik Općine Nevesinje.

Projekt je osmišljen s ciljem da potakne veći angažman građana u općinskom odlučivanju, pružanju kvalitetnih komunalnih i socijalnih usluga, te u provedbi lokalnih razvojnih inicijativa, pri čemu se revitalizacija mjesnih zajednica (MZ) smatra ključnim sredstvom za postizanje tih ciljeva.

Regula Babler, savjetnica za lokalnu upravu, migracije i razvoj pri Ambasadi Švicarske u BiH (SDC) je kazala da mjesne zajednice predstavljaju teritorijalnu i administrativnu razvojnu platformu. Osnaživanje i reforma mehanizama mjesnih zajednica, po njenim riječima, dovest će do uključivanja većeg broja ljudi u procese donošenja odluka i strateškog zagovaranja.

– Imamo dovoljno vremena i sredstava da uspješno završimo sve planirane aktivnosti, a ogromna prednost ovog projekta je ta što imamo jaku podršku svih nivoa vlasti,  podršku i kooperaciju entitetskih saveza općina i gradova, te iskusan i spreman projektni tim UNDP-a – istakao je Mario Vignjević, programski menadžer za oblast reforme javne uprave Švedske međunarodne agencije za razvoj (SIDA).

Prva faza projekta kojeg podjednako sufinanciraju Vlade Švicarske i Švedske iznosi 14,3 miliona KM, planirano je da se sprovede do sredine 2019. godine. U aktivnostima prve faze projekta učestvovat će oko 120 mjesnih zajednica i 24 jedinica lokalne samouprave širom zemlje čime će utjecati na poboljšanje kvalitete života 300.000 ljudi.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ provodi UNDP u BiH u partnerstvu s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova, saopćeno je iz Ureda za komunikacije UNDP-a.

Back To Top