skip to Main Content

Sajam List

 

Međunarodni sajam turizma LIST, koji će biti održan od 12. do 14. maja 2016. u Lukavcu, predstavlja promociju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u funkciji razvoja turizma Tuzlanskog kantona, ali i unapeđenje i promociju ukupne bosanskohercegovačke turističke ponude.

Organizatori ističu da promocija specifičnih turističkih potencijala Bosne i Hercegovine kroz predstavljanje turističkih destinacija, prirodnih ljepota, hotela, restorana, turističkih agencija i drugih privrednika koji su direktno i indirektno vezani za turizam, rezultira porastom broja domaćih i stranih turista.

Među ostalim ciljevima Sajma navode njegovanje i promociju autohtone bosanskohercegovačke kuhinje, promociju brdskog biciklizma kao sporta koji krije velike turističke potencijale, skretanje pozornosti medija na turizam BiH organizovanjem novinarske kotlićijade, te pokretanje diskusija i inicijativa o gorućim problemima u oblasti turizma putem konferencija i okruglih stolova, kao i organiziranjem sajamskih večeri u saradnji s nekom od stranih zemalja učesnica Sajma.

Od ovogodišnjeg sajma očekuju porast broja izlagača, posjetilaca, sadržaja, medijskih objava o sajmu i njegovim učesnicima, povećanje priliva turista, povećanje zaposlenosti i prihoda, a dugoročno jačanje turističke ponude Bosne i Hercegovine i građenje pozitivne slike o zemlji.

Među zvanicama koje su potvrdile dolazak na sajam su ambasadori Francuske, Hrvatske i Malezije, predstavnici ambasada Češke i Turske, zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, ministrica okoliša i turizma FBiH ministrica Edita Đapo, ministar trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdin Teletović‡, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić, ministar razvoja i poduzetništva TK Nermin Hodžić, te delegacija Mađarske koju predvodi dogradonačelnik grada Harkanja Kecskeméti Pál, saopćeno je.

Back To Top