skip to Main Content

 

Dva vodeća elektro-energetska preduzeća iz sastava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (RS), rudnici i termoelektrane „Gacko“ i „Ugljevik“ trenutno grcaju u gubicima.

Iz finansijskih izvještaja za 2015.godinu, objavljenim na Banjalučkoj berzi, vidljivo je da Rudnik i Termoelektrana „Gacko“ ima akumulirani gubitak od čak 26,5 miliona KM.

I Rudnik i Termoelektrana „Ugljevik“ poslovali su u prošloj godini s finansijskim minusom od 18,2 miliona KM.

U RiTE „Gacko“ lani su prihodi iznosili 116 miliona KM, dok su 2014. bili gotovo deset miliona veći i iznosili su 125 miliona KM.

Rashodi tog javnog preduzeća u 2015. su povećani za 3,5 miliona i to sa 134,9 miliona u 2014., na 138,5 miliona KM u prošloj godini.

Ukupne obaveze preduzeća iznose 90,9 miliona KM i za 12 miliona su veće u odnosu na 2014. Od toga, dugoročne obaveze iznose 28 miliona, a kratkoročne čak 62,9 miliona KM.

Broj zaposlenih povećan je prošle godine za 73. Prosječan broj zaposlenih na kraju 2015. u RiTE „Gacko“ bio je 1.754, dok je godinu ranije bio zaposlen 1.681 radnik.

I drugi rudnik i termoelektrana iz sastava „Elektroprivrede RS“ – RiTE „Ugljevik“ prošlu godinu završio je s gubitkom i to većem od 18 miliona KM.

U odnosu na godinu ranije, RiTE „Ugljevik“ je povećao gubitak za čak 7,2 miliona KM, navodi se u finansijskom izvještaju o poslovanju tog preduzeća objavljenom na Banjalučkoj berzi.

Gubitak u poslovanju iznosio je lani 18.240.293 KM i, kako tvrdi uprava, nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka u oblasti proizvodnje električne energije, uglja i otkrivke.

– Osnovni razlozi iskazivanja gubitka u poslovanju su povećanje obaveza po osnovu izdvajanja za Fond solidarnosti u iznosu od 5,8 miliona KM i to po osnovu Zakona o korištenju prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u iznosu od 5,3 miliona KM i po osnovu posebnog doprinosa za solidarnost na teret poslodavca u iznosu od 500.000 KM, pri čemu isto nije priznato u prodajnoj cijeni električne energije – tvrdi se u obrazloženju menadžmenta RiTE „Ugljevik“.

Na negativno poslovanje, istakli su, uticalo je i rezerviranje za otpremnine prilikom odlaska u penziju i za jubilarne nagrade u iznosu od 2,2 miliona KM, ali i rezerviranje sredstava i ispravka potraživanja po osnovu sudskih sporova s 31. decembrom 2015. godine.

Rezervirano je 2,5 miliona KM po osnovu sudskog spora koji protiv RiTE“ Ugljevik“ vodi preduzeće „Šico and Company“ iz Bijeljine i 2,3 miliona KM po osnovu spora s preduzećem „Continental“ iz Ugljevika.

Back To Top