skip to Main Content

Cenic

 

Prekogranična saradnja bila je u fokusu jednodnevne konferencije Biznis plus koja je danas u Bihaću okupila oko 60 učesnika iz privrede, politike i međunarodnih organizacija.

Konferenciji su prisustvovali član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi, dva potpredsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, a organizatori su ekonomistkinja Svetlana Cenić i premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević.

– Moji utisci sa ovakvih skupova uvijek su bolji o stvarima koje se dešavaju mimo zvaničnih govora jer se tu ljudi povezuju i nešto dogovaraju da rade – kazala je Cenić za Fenu.

Po njenim riječima, najvažnije je da privrednici nađu zajednički jezik i interes, da ostvare poslovnu saradnju, jer ljubav dolazi sa zajedničkim interesom i akcent uvijek treba biti na interesu i povezivanju. Ovakve tematske skupove, kako je dodala, započeli su da bi privredi dali što više i okupili one koji mogu da pomognu da se problemi riješe.

-Ministari Šarović i Ljajić inače imaju dobru saradnju i ovo je bila prilika da se oni sretnu, kao što se i Ivanić sreo sa Ljajićem, ali i sa načelnicima općina s područja USK-a. Mi dogovaramo i daljnju saradnju i neki zajednički regionalni projekt u kojem bi trebalo da budu uključeni ministri Šarović i Ljajić – kazala je Cenić.

Pojasnila je da pokušavaju da naprave zajednički projekt koji bi obuhvatio šest država iz okruženja, koje su nekada bile u sastavu jedne države, da promovišu turizam na način da svaka zemlja predstavi ono najbolje što ima.

– Hrvatskoj to naravno neće biti problem. BiH treba sebe da stavi na tu turističku mapu i svi zajedno da poradimo na tome da omogućimo turistima koji dođu i žele da za deset dana da obiđu region, da vide nešto što je najbolje od nas. Također, da uvežemo i trgovinu i da to budu aktivnosti koje će se stalno odvijati, ali cilj nam je zapravo da to bude test za nešto mnogo veće kao što su poljoprivreda, prerada i da se i na taj način povežemo – kazala je Cenić.

Back To Top