skip to Main Content

Kako javlja Bečka privredna agencija „Wirtschaftsagentur Wien“ (WAW) u prošloj godini se u Beču nastanilo 175 novih stranih firmi, što je 10 odsto više nego u 2014. godini. Povećanje se dešava već četvrtu godinu uzastopno i najbolji je rezultat za WAW u saradnji sa Austrijskom biznis agenciji (ABA). Otvaranje 175 novih firmi rezultiralo je otvaranjem 1.450 radnih mjesta i investicijama od 630 miliona eura. Najveći broj stranih firmi otvorili su njemački investitori (49), zatim ulagači iz Mađarske (18) i Italije (14).

Gradska vijećnica za privredu Renate Brauner navodi da ovi podaci određuju pravac međunarodnog poziciranja i buduće aktivnosti za povoljnije naseljavanje. „Nova međunarodna preduzeća su važna za Beč, jačaju cjelokupnu regiju i zaslužna su za uspjeh austrijske privrede u cjelini“, naglasila je Braunerova.

Međunarodni tim Bečke privredne agencije zadužen je za prezentaciju poslovnog i privrednog centra Beč, te za savjetovanje i individualna rješenja za firme koje se nastanjuju u Beču. U 2015. godini prezentirali su prednosti Beča u 20 zemalja i 37 gradova. Iz gradske agencije WAW ističu da je privlačenje investitora samo prvi korak, te da je jednako bitno intenzivno stajati na raspolaganju firmama koje su se udomaćile u Beču i podsticati ih na dalja ulaganja.

(EUROCOMM-PR Sarajevo)

Back To Top