skip to Main Content

Banka Srpske

 

Banka Srpske u privremenoj upravi ne može se transformisati u skladu s važećim zakonskim propisima, a može se donijeti odluka o sanaciji ili njenoj likvidaciji ili stečaju, kazao je član SDS-ovog Odbora za finansije Slaviša Raković.

Za sanaciju Banke Srpske, kako je naveo, po određenim saznanjima, potrebno je najmanje 100 miliona KM, kako bi se ona, uz dobar akcioni plan, postavila “na noge” i nastavila da djeluje kao banka.

-Svako drugo rješenje predstavljat će ozbiljno kršenje zakona, odnosno možda i „silovanje zakona“, sve zarad prikrivanja ogromnog gubitka koji je nastao u ovoj banci, poslovanjem ne samo ranijih litvanskih vlasnika, nego kasnije i Vlade RS – upozorio je Raković  u izjavi  za Fenu podsjetivši da za te gubitke niko nije odgovarao.

Ukazao je u cijelom postupku mogu biti oštećeni povjerioci, vlasnici depozita, ukoliko se odobri, kako je rekao, nezakonito postupanje.

Raković ističe da su oprezne najave o mogućem planu tzv.sanacije Banke Srpske “javno plasirane kako bi se čule reakcije”.

-Po onome što smo čuli, Vlada RS-a, umjesto sanacionog programa Banke, nudi njenu tzv.transformaciju u neko drugo tijelo, što nije moguće po važećim zakonima – kaže on.

Nedavno su pojedini mediji objavili, pozivajući se na nezvanične izvore, da je MMF izričito zatražio od Vlade RS-a da otvori stečaj u Banci Srpske i to postavio kao glavni uslov da BiH dobije novi kreditni aranžman.

Prema toj informaciji, predstavnici Vlade RS-a pokušavaju ispregovarati da Banka Srpske ostane u bilo kom obliku, uz obećanje MMF-u da se ona nikada više neće baviti klasičnim bankarstvom.

Iz Banke Srpske u privremenoj upravi potom je saopćeno da je Agencija za bankarstvo RS-a prihvatila predloženi plan akcionara Banke Srpske o reorganizaciji banke u drugu finansijsku organizaciju i zatražila rokove za realizaciju.

Navodi se i da plan entitetske vlade podrazumijeva “reorganizaciju banke u drugu finansijsku organizaciju koja će se baviti poslovima platnog prometa, a čije bi poslovanje bilo uređeno usvajanjem lex specialisa po hitnom postupku”.

Dodaje se da su o Nacrtu plana reorganizacije Banke konsultovani predstavnici MMF-a, te da od MMF očekuje na Plan reorganizacije “dodatnu nezavisnu procjenu održivosti predloženog modela restrukturiranja, a najavljen je nastavak razgovora sa MMF-om po ovom pitanju”.

U Banci Srpske, koja je nastala od nekadašnje propale Balkan Investment banke, u novembru je uvedena privremena uprava, jer nije radila u skladu sa Zakonom o bankama RS i drugim zakonskim i podzakonskim propisima.

U toj banci su blokirani depoziti u iznosu od 149,5 milionа KM.

 

 

 

 

 

Izvor: FENA

Back To Top