skip to Main Content

 

Ambasador Pakistana Nj.E. Muhammad Yousaf posjetio je Agenciju FIPA i sa direktorom Gordanom Milinićem i njegovim saradnicima razgovarao o mogućnostima unapređenja ekonomske saradnje između dvije zemlje, posebno o mogućnostima novih pakistanskih investicija u BiH.

Milinić je informisao ambasadora Yousafa o aktivnostima i nadležnostima Agencije, ističući da FIPA stoji na raspolaganju svim investitorima od samog pokretanja poslovanja, tj. registracije firme preko pomoći oko izdavanja papirologije do same realizacije investicije, kao i u otklanjanju prepreka u poslovanju. Naglasio je da je FIPA povezana sa svim nadležnim institucijama počev od općinskih, preko kantonalnih i entitetskih do institucija na nivou BiH, sa ciljem saradnje u stvaranju povoljnog ambijenta za privlačenje stranih investicija.

FIPA je spremna da i pakistanske potencijalne investitore snabdijeva informacijama o svim bitnim pokazateljima, poslovnom okruženju, zakonskim okvirima, aktraktivnim sektorima i dostupnim investicionim projektima i lokacijama.

Ambasadaor Yousaf je istakao da kod pakistanskih investitora postoji veliki interes za Bosnu u Hercegovinu, ali su dugotrajne procedure za izdavanja bh.viza za privrednike Pakistana jedna od prepreka za veće prisustvo pakistanskih investitora na bh. tržištu. Međutim, ima nekoliko primjera uspješnih investicija, među kojima je i mljekara Milgor Goražde. Ambasada planira informisati pakistanske privrednike i o aktuelnim privatizacijama u BiH u ovoj godini i pozvati ih da u istim učestvuju.

Postoje velike mogućnosti i šanse za saradnju u oblasti drvne industrije, proizvodnje namještaja, tekstilne industrije i plastične galanterije, te će bosanskohercegovačke kompanije Poly, Prevent, Bingo i Kismet u aprilu posjetiti Pakistan.

Agencija FIPA će biti u stalnom kontaktu sa Ambasadom Pakistana i na usluzi potencijalnim investitorima.

Back To Top