skip to Main Content

R3

Radnici “Arcelor Mittal” Prijedor izražavaju zabrinutost zbog najavljene prodaje Rudnika Željezne rude “Ljubija“ – upozorio je danas predsjednik sindikata “Mittala” Milanko Stojnić.

Ukazao je da postoji bojazan da izraelski kupac nema značajno iskustvo u oblasti rudarstva, a postavljaju pitanje i ko sve stoji iza izraelske kompanije te da li će dva rudnika, “Mittal” i “Ljubija”, jedan pored drugog, moći nesmetano da rade, bez međusobnog ugrožavanja.

Pitanje prodaje “Ljubije“ izraelskoj firmi sutra će na sjednici u Banjoj Luci razmatrati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS), a Vlada RS-a je već prihvatila ponudu firme “Israeli Investment Group – Overseas Inc”, Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala “Ljubije”, metodom neposrednog odabira kupca.

RŽR “Ljubija” a.d. je 2004. godine s kompanijom LNM Holdings N.V. Holandski Antili (danas ArcelorMittal Holdings AG, Zug, Switzerland) osnovalo zajedničko preduzeće “Arcelor Mittal” d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24.019.604,83 KM.

Radnici “Mitalla“ se stoga boje da bi, nakon prodaje, i njihovo preduzeće moglo doći u tešku situaciju, odnosno da bi rudnik mogao biti zatvoren, a 850 radnika ostati bez plaća, koje sada u prosjeku iznose oko 1.000 KM.

Stojnić je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci kazao da su uputili pisma zvaničnicima da sagledaju sve okolnosti prodaje “Ljubije“, kako se “Mittal“, zbog novih odnosa, ne bi povukao s ovih prostora, a radnici “ostali na ulici“.

Trenutno je, ukazuje, cijena čelika u drastičnom padu, i iznosi 300 dolara, zbog čega su radnici u januru bili na čekanju.

-Nismo protiv prodaje, ali tražimo da se sve ove činjenice sagladaju – dodao je on.

I predsjednik Konfederacije sindikata RS-a Obrad Belenzada smatra da je zabrinutost radnika opravdana, jer je dosta nepoznanica u ovom poslu.

-Želimo da upozorimo vlasti RS-a da će oni snositi posljedice prodaje ‘Ljubije’, ukoliko ih bude – rekao je Belenzada.

Navodi i da zainteresovanih kupaca nije bilo ranije, dok je cijena rude bila na većem nivou, za razliku od sada.

U dostavljenoj ponudi, “Israeli Investment Group – Overseas Inc” za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM; zatim modernizaciju i razvoj rudnika i preradu rude u periodu od tri godine od najmanje 60.000.000 KM, zadržavanje postojećeg broja radnika i dodatno, kroz tri godine na neodređeno radno vrijeme zapošljavanje, najmanje 300 radnika, te zadržavanje postojeće i proširenje djelatnosti akcionarskog društva.

U “Ljubiji” je zaposleno 30 radnika, od čega 20 na određeno vrijeme.

 

 

Izvor:FENA

 

Back To Top