skip to Main Content

Rtv Dom 1

 

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu, zahtjev Vijeća ministara da se izmjene Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu razmatra po hitnom postupku.

Hitna procedura predložena je zbog osiguranja nesmetanog finansiranja i funkcioniranja tri javna radiotelevizijska sistema u BiH, a izmjene zakona predviđaju produženje roka za naplatu RTV takse putem telekom operatera do 30. juna.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović upozorio je da su izmjene zakona danas na dnevnom redu jer je došlo do preglasavanja u Vijeću ministara i na Kolegiju Doma.

Lovrinović je predložio da poslanici usvoje zaključak kojim odgovornim za nastalu situaciju smatraju Upravi odbor javnog RTV sistema te da ga zato treba smijeniti.

Predložio je i da parlament BiH smijeni Upravni odbor BHRT-a, a da entitetskim parlamentima predlože smjenu upravih odbora entitetskih RTV servisa (FTV i RTRS).

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević najavila da je ova stranka neće podržati hitnost procedure, a s druge strane poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Damir Arnaut smatra da postoje osnovi za hitnost donošenja izmjena ovog zakona.

Također, poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić smatra da postoji osnova za hitnost procedure, jer je naplata putem telekom operatera završena 26. oktobra prošle godine, odnosno, već pet mjeseci nema zakonskog osnova za naplatu RTV takse.

Kako je kazao dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) nema tog zakona koji može obuhvatiti sve situacije u životu pa tako ni poslovnik te smatra da bi se trebalo o hitnosti procedure odmah izjašnjavati, a ne čekati kraj sjednice te je mišljenja da se trebaju usvojiti ove izmjene.

O hitnosti procedure poslanici bi se trebali izjasniti nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

 

Back To Top