skip to Main Content

FNA 13449

 

Početak realizacije EU programa za lokalni razvoj i zapošljevanje, vrijednog 19 miliona eura, ozvaničen je juče u Sarajevu.

Program će nastaviti provoditi aktivnosti EU Programa za oporavak od poplava na ekonomskom oporavku područja pogođenih poplavama 2014., te podržati lokalni ekonomski razvoj u područjima s velikim procentom izbjeglica, povratnika i interno raseljenih osoba.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Wigemark rekao je da su putem programa za oporavak od poplava shvatili važnost podrške oporavku malih i srednjih preduzeća da bi ona osigurala zapošljavanje u lokalnim zajednicama.

Dodao je da je cilj novog programa omogućavanje više radnih mjesta i kvalitetnija radna mjesta u lokalnim zajednicama s ugroženim kategorijama stanovništva.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani istakla je da će u realizaciji programa sarađivati s 20 bh. općina koje će biti odabrane javnim konkursom, te s najmanje 30 malih i srednjih preduzeća da bi zadržali postojeća i stvorili nova radna mjesta.

Direktor Ureda Međunarodne organizacije rada (ILO) za centralnu i istočnu Evrpu Antonio Graziosi kazao je da je cilj programske komponente na kojoj će ta organizacija raditi pružanje finansijske i tehničke podrške lokalnim partnerstvima za rad.

Program- menadžerica Njemačkog društva za međunarodnu saradnju (GIZ) Karin Horhan navela je da će realizaciju njihove komponente sufinansirati vlada Njemačke, a da će se ona odnositi na osnaživanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u oblasti drvne i metalske industrije te turizma i popljoprivrede.

Predstavljanju programa prisustvovali su premijer FBiH Fadil Novalić i mistar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatan Klokić.

 

Izvor: FENA

Back To Top