skip to Main Content

 

U Bosni i Hercegovini su prihodi od indirektnih poreza u proteklih sedam mjeseci ove godine iznosili tri milijarde i 654 miliona KM i viši su za 63 miliona KM ili 1,75 posto u odnosu na isti period lani, kada su iznosili tri milijarde i 591 million KM, potvrđeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Nakon izvršenih povrata PDV-a poreskim obveznicima, koji su u sedam mjeseci 2016. iznosili 615 miliona KM, neto prikupljeni prihodi koji su otišli u raspodjelu korisnicima u toku  godine, a to su država, entiteti i Distrikt Brčko, iznosili su tri milijarde i 39 milion KM i veći su za 80 miliona KM u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2015.

Za finansiranje državnih institucija u sedam mjeseci ove godine raspoređen je iznos od 431 milion KM, identično kao i u nekoliko prethodnih godina.

Ostatak sredstava završio je u entitetskim kasama i to: Federaciji BiH ukupno milijarda i 646 miliona KM, Republici Srpskoj 856 miliona KM i Distriktu Brčko 90 miliona KM.

Po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM) u periodu od 1. januara do 31. jula ove godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 40,6 miliona KM, Republika Srpska 26,8 miliona KM i Distrikt Brčko 1,4 miliona KM.

Razlika predstavlja rezervu na posebnom računu za putarinu u iznosu od 0,10 KM.

Back To Top