skip to Main Content

 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, sa zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Khaldoun Sinnom.

Razgovarano je o provedbi Reformske agende kao iznimno bitne za poboljšanje života bh. građana i, u tom kontekstu, nastavku socijalnih i ekonomskih reformi u BiH.

O tome koliko Vlada može da uradi na reformskom putu u narednoj godini, premijer Novalić ističe kako je reformski put utvrđen kroz 61 mjeru i da ga provode nekoliko godina. Ukazao je i da neki važni zakoni još uvijek čekaju usvajanje u Federalnom parlamentu.

– Nećemo uspjeti sve uraditi, ali smo povukli najvažnije poteze, uz još nekoliko koje trebamo napraviti. Radi se o programu “tri puta tri”. Moraju proći najmanje tri reformska zakona, tri socijalna i tri infrastrukturna projekta kako bi poduprli ekonomski rast u BiH – istakao je Novalić

Sinno je istakao da je učinjen značajan napredak u realizaciji Reformske agende i dodao da je u budućnosti potrebno mnogo više raditi na uspostavljanju vladavine prava i poboljšanja poslovne klime.

Premijer Novalić još jednom je naglasio da je Reformska agenda radni plan i obaveza koja u narednom periodu mora biti provedena kako bi bila uspješno poboljšana socijalna i ekonomska situacija u Bosni i Hercegovini.

 

Back To Top