skip to Main Content

Novalic Indijska Delegacija1

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa saradnicima, primio je juče u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu indijsku delegaciju na čelu s ministrom željeznica u Vladi ove zemlje i izaslanikom premijera Indije Sureshom Prabhakar  Prabhuom. Susretu je prisustvovao i ambasador ove zemlje u BiH sa sjedištem u Budimpešti Rahul Chhabra.

Susret je organiziran u funkciji pripreme za posjetu delegacije BiH ovoj zemlji u oktobru ove godine. Cilj je da se predstavnici bh. vlasti i biznismeni upoznaju sa potencijalima indijske privrede i mogućim oblicima ekonomske saradnje.

Premijer Novalić je na početku razgovora istakao da su indijski investitori već prisutni na tržištu Federacije BiH kroz dva velika ulaganja, ali da su mogućnosti saradnje mnogo veće.

Posebno su naglašene mogućnosti saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja, turizma, za šta postoje ogromni potencijali, IT sektora i telekomunikacija.

Ministar Prabhu je istakao da Indija posljednjih godina bilježi ubrzan ekonomski razvoj, uz respektabilnu softversku tehnologiju, te najavio namjeru  otvaranja indijskog IT trening centra u Sarajevu. Bilo je govora i o mogućnostima da se mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine educiraju na visokoškolskim ustanovama i kompanijama iz IT sektora i telekomunikacija u Indiji.

Federalni premijer je rekao da su mogućnosti za unapređenje ekonomske saradnje sa Indijom ogromne i kao prvi korak u tom pravcu najavio razmjenu informacija i uspostavljanje saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja i infrastrukture.

Back To Top