skip to Main Content

VLADA FEDERACIJE 690×400

 

Prema informacijama iz Pregovaračkog tima Vlade FBiH nastavljaju se poslovi pregovaranja po svim oblastima za donošenje novih granskih kolektivnih ugovora i  socijalni dijalog je u punom jeku.

Tako će biti nastavljeni pregovori o granskom kolektivnom ugovoru za djelatnost energetike, dok će u srijedu, 29. juna, biti nastavljeni pregovori za dva granska ugovora i to za područje telekomunikacija i rudarstva. U četvrtak će biti nastavljeni pregovori za oblast srednjeg i visokog obrazovanja.

Za petak, 1. jula, planirani su nastavci pregovora po četvrti put za oblast državnih službenika i namještenika, treći put za oblast zdravstva i drugi put za oblast poštanskog saobraćaja.

Cilj pregovora o novim granskim kolektivnim ugovorima je njihovo usklađivanje sa odredbama novog Zakona o radu i Općeg kolektivnog ugovora za teritoriju FBiH. Kao što je poznato, Opći kolektivni ugovor potpisan u februaru ove godine, objavljen je u Službenim novinama FBiH 22. juna ove godine, a stupio je na snagu 23.6.2016. godine, čime su ispunjeni svi uslovi za usklađivanje granskih kolektivnih ugovora.

Nakon treće sedmice pregovaračkih aktivnosti generalna ocjena je da se pregovori odvijaju intenzivno u očekivanoj dinamici, uz uvažavanje partnera i veliku odgovornost za blagovremenost i zakonitost procesa.

 

Back To Top