skip to Main Content

Rtv Dom 1

 

Nakon što je odlučeno da Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ne razmatra izmjene Zakona o javnom RTV sistemu, poslanici su napomenuli da uloženi amandmani na ovaj zakon, njih 22, ne predviđaju medijski porez.

Šef Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac kazao je novinarima da je tvrdnja da neko želi da uvede medijski porez u domenu spina, naglašavajući da se ne radi o novim finansijskim nametima za građane.

Napomenuo je da je jedan od predloženih modela finansiranja prijavljivanje RTV takse uz račun za električnu energiju te da će se izjasniti o tome kada to pitanje bude na dnevnom redu.

Košarac smatra da neke druge političke strukture ne podržavaju rad javnih servisa te spinovanjem pokušavaju zbuniti građane BiH najavljujući da će to biti dodatni nameti na njihove budžete.

Smatra da je potrebno pronaći način da kroz kvalitetnu raspodjelu marketinških sredstava omoguće trajniji i stabilniji izvor finansiranja javnih RTV servisa.

Šef Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u PSBiH Amir Fazlić, koji je uz poslanika SBB-a Mirsada Đonlagića predlagač ovog zakonskog rješenja, rekao je da svi amandmani idu u različitim pravcima.

Neki od njih, dodaje, ukidaju fondove, mijenjaju procente raspodjele sredstava, osnivaju agenciju te predlažu da dio sredstava od takse za pretplatu treba usmjeriti i na finansiranje nekih lokalnih medija.

Istakao je da se usvajanjem tih amandmana suštinski mijenja i sam prijedlog zakona.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) – Partija demokratskog progresa (PDP) Momčilo Novaković podvlači da je za neke amandmane potrebno izjašnjavanje Vijeća ministara i predlagača zakona, te je zatraženo produženje amandmanske faze za još 10 dana.

Novaković je mišljenja da je finansiranje kroz fondove, odnosno kroz tzv. medijski porez, rješenje koje je praktično neprimjenljivo, pojašnjavajući da je medijski porez nije taksa već porez.

Predsjedavajući Kluba Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović je ponovio da je najbolji način za ubiranje RTV takse – direktno.

Njegov prijedlog amandmana bio je u tom duhu, odnosno da se formira posebna agencija na način da njom upravljaju ljudi iz RTV servisa i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK).

– Novac bi lijegao na jedan račun i po posebnom kriteriju koji bi donijela ta agencija, novac bi se dalje dijelio – dodao je, ističući da je na ovaj način pokušao odvojiti pojam RTV takse od pripadnosti konkretnom RTV servisu.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top