skip to Main Content

Međunarodni sajmovi automobile “DDOR BG car show 05” i motocikala “Motopassion” će biti održani na Beogradskom sajmu od 17. do 23. marta ove godine. Na ovim manifestacijama će se pojaviti više od 300 izlagača iz dvadesetak zemalja, 35 automobilskih brendova, 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila i više od 30 moto brendova. Ove brojke najbolje govore o obimu i značaju jedinstvenih sajamskih manifestacija, najznačajnijih godišnjih regionalnih događaja u sektoru auto i moto industrije.

Piše: Đorđe Popović (Beograd)

“BG car show” je, kao što je poznato, bijenalni Sajam koji se od 2006. godine organizuje naizmjenično, sa mnogo starijim i poznatijim Međunarodnim salonom automobila (OICA), a oba se, po pravilu, održavaju neposredno poslije elitnog Ženevskog salona automobila, što im daje posebnu draž, ali i privilegiju i odgovornost u prikazivanju širokoj publici vrhunskih ekskluziviteta. Zbog toga, uz najavu rekordnog broja automobilskih brendova, već tradicionalno najveću pažnju privlače iznenađenja, kako su nazvani: 40-ak putničkih brendova, tri Brenda komercijalnih vozila i 30-ak modela motocikala, skutera i kvadova, koji će većini posjetilaca sajmova prvi put na beogradskom sajmištu izaći pred oči!

Zanimljivosti oko ovih sajmova počinju već u predsajamskom periodu, jer će12. marta, biti organizovan “Press rally Srbija 2016” u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Beogradskog sajma, a start je ispred Beogradskog sajma. Prvog dana sajma, 17. marta, biće proglašenje “Automobila godine” u četiri kategorije, u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije. To se dešava na izložbenom prostoru Asocijacije automobilskih novinara Srbije u hali 4. U subotu, 19. marta, ispred upravne zgrade Beogradskog sajma, biće održana Međunarodna smotra i parade oldtajmera “Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”, u organizaciji AMK Diplomat Classic. Zatim, u ponedeljak, 21. marta slijede dva zanimljiva događaja: proglašenje automobila sa najboljim performansama u odnosu na životnu sredinu i dodjela nagrade stručnog žirija “Eko auto 2016. u Srbiji”, u svečanoj Sali upravne zgrade Beogradskog sajma. Istog dana će se desiti i, za mnoge, nestrpljivo i ščekivani izbor za “Miss DDOR BG CAR SHOW i MOTO PASSION”, u hali 1 Beogradskog sajma. Već slijedećeg dana 22. marta, slijedi proglašenje najboljih u auto industriji, u organizaciji Automobilskog foruma, u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma.

Narvno, u okviru ovih sajmova biće mnogobrojnih stručnih dešavanja poput tribine “Međunarodni transport” posvećene Zakonu o radnom vremenu posade vozila u drumskom saobraćaju i tahografima (radno vrijeme, vremena upravljanja, pauza i odmora, tahografi i kaznena politika) kao i školovanju profesionalnih vozača za rad na poslovima vozača teretnih vozila u međunarodnom saobraćaju”. Zatim, Auto-moto savez Srbije, Agencija za bezbednost saobraćaja i Uprava saobraćajne policije će organizovati naučno savjetovanje posvećeno bezbjednosti vozila, ekološkim vozilima, ispitivanju vozila, adaptaciji vozila za invalide… Među sadržajima edukativnog karaktera top detalj svakako bi trebalo da bude, nastup Nacionalne vozačke akademije NAVAK u atrijumu Beogradskog sajma, gdje će svakodnevno biti demonstriran program treninga bezbjedne vožnje, uvijek izuzetno interesantan za posjetioce manifestacije.

Najzad, poseban sajamski poklon vjernim posjetiocima je Family Day, 22.marta, kada će biti omogućena porodična posjeta sajmovima automobila i motocikala po privilegovanoj cijeni ulaznice za cijelu porodicu.

(Poslovne noivne)

Back To Top