skip to Main Content

Direktori Sarajevske berze (SASE) i Bosna Bank International (BBI), Tarik Kurbegović i Amer Bukvić potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajedničkom uspostavljanju Islamic Indexa na SASE. Ovim činom unaprijeđena je i proširena ponuda domaćeg finansijskog tržišta, a zasigurno će doprinijeti ukupnom razvoju bh. tržišta kapitala i domaće privrede.

Na uspostavljanju Islamic Indexa na Sarajevskoj berzi radili su domaći i strani stručnjaci iz ove oblasti, eksperti koji su učestvovali u kreiranju na London Stock Exchange i New York Stock Exchange, koji su svoja znanja primijenili i na uvođenje Islamic Indexa na Sarajevskoj berzi.

Potpisivanju ugovora je prethodila prezentacija Islamskog Indexa u BiH koju je održao Mahir Džafić, rukovodilac odjeljenja za analizu i razvoj SASE. U uvodnom govoru osvrnuo se na snagu islamske finsnsijske industrije koja je ostala stabilna za vrijeme svjetske finansijske krize. Kako je rekao godišnji prosječni rast islamske finansijske imovine veći je za 50% od konvencionalne finansijske imovine. Pokazatelji govore da je u trećem kvartalu 2014. godine ta imovina dosegla 2.000 milijardi američkih dolara, a predviđanja su za naredni period da će islamska imovina i dalje rasti.

Džafić je naveo da će sve kompanije da bi bile uvrštene na listu morati proći stock screening proces (posmatranje dionica). Taj proces podrazumjeva dvije grupe kriterija – kvalitativne i kvantitativne.

– Metodologija, odnosno tačno određenje je propisano u tzv. Šerijat screening metodologiji. U našem slučaju, Šerijat screening metodologiju propisat će šerijatski odbor BBI banke, koji će i nazdirat njegovu primjenu – pojasnio je Džafić.

Kvalitativni kriteriji podrazumjevaju screening aktivnosti koje određena kompanija obavlja. Sve one kompanije koje su involvirane na bilo koji način u nedozvoljene aktivnosti će biti isključene iz Islamskog indeksa odnosno iz liste kompanija, znači neće moći biti smatrane šerijatski prihvatljivom investicijom i samim tim investitori iz islamskih kompanija neće htjeti investirati u takve kompanije.

Kod druge vrsta kriterija, odnosno finansijskog screeninga pomno se prate i analiziraju neke stavke finansijskih izvještaja tih kompanija.
– Kompanije koje prođu oba kriterija će se naći na BBI listi šerijatski komplementarnih kompanija u saradnji sa SASE. Iz te liste kreirat ćemo SASE Islamic Index gdje ćemo na najbolji mogući način oslikavati kretanje svih kompanija na listi – kazao je Džafić.

Direktor Kurbegović, u uvodnom govoru osvrnuo se na trend globalizacije berzi i njihovo povezivanje u jedinstveno tržište, te istakao da je manjim i regionalnim berzama izolovanost najveća prijetnja. Upravo kroz povezanost sa globalnim tokovima i tržištima uspijevaju ostati ekonomski održive.

– Islamski indeks je jedan u nizu projekta kojim SASE kao regionalna berza želi da se otvori globalnim trendovima, odnosno prije svega da privuče strane investitore koji bi omogućili novi upliv svježeg kapitala našim kompanijama – izjavio je Kurbegović.

Kreiranje Islamskog indeksa, po njegovim riječima, ciljano je targetiranje određene grupe investitora kojih je danas u svijetu sve više, a koji posluju u skladu sa islamskim propisima.

Direktor Bukvić naveo je da s obzirom na interes koji postoji za ovaj indeks na određenim tržištima Bliskog i Dalekog istoka otvara se mogućnost za značajnije prisustvo investitora.

– Ono što nas najviše zanima u ovom trenutku jeste na koji način da povećamo interes za tržište kapitala u BiH od investitora. Poznato je da su islamske finansije u velikom porastu, te da bez obzira na krizu imaju prosječni rast od 15 do 20 posto u posljednjih 20 godina. Mi želimo da na mapu investicija u svijetu stavimo BiH, naše tržište kapitala i SASE – dodao je Bukvić.

Govoreći o značaju islamskog indexa za SASE, Bukvić je naveo da će se napraviti lista kompanija koje posluju u saglasnosti sa principima po kojim posluje BBI banka. Taj indeks će ujedno predstavljati svojevrsni uvid investitorima koji naprimjer ne žele da investiraju u alkoholnu industriju ili nešto drugo što nije prihvatljivo po principima islamskog poslovanja. Oni će na taj način, pojasnio je Bukvić, imati sigurnost da firme koje su izlistane na tom indeksu nisu u suprotnosti sa njihovim principima poslovanja i to će im biti jedno mjerilo gdje mogu da investiraju i BiH, u koja preduzeća.

– Očekujemo da će Islamski index zaživjeti tokom ove godine, testiranje će biti u drugom kvartalu ove godine, a mislimo da će u trećem kvartalu biti u potpunosti operativan – kazao je Bukvić.

Prezentaciji Islamskog indeksa, odnosno mogućnostima koje njegova uspostava otvara za investitore, među ostalim, prisustvovali su predsjednik uprave Istanbulske berze Talat Ulussever i član uprave te berze Halil Tunali.

Talat Ulussever

 

Ulussever, predsjednik Uprave Istanbulske berze čestitao je na potpisivanju ugovora između BBI i SASE, te rekao da je ovim činom popločan put za lansiranje prvog Islamic indexa u BiH zahvaljujući naporima obje ove institucije.

 

(Poslovne novine)

Back To Top