skip to Main Content

Parlament Bih 620×330

 

Pet je različitih prijedloga izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji dolaze od različitih predlagača na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za danas.

Po hitnoj zakonodavnoj proceduri razmatranje tih izmjena predložili su poslanici SDP-a i DF-a Mirsad Mešića i Damir Bećirović, predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (HDZBiH) te poslanici SDA i SBB-a Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, a svi oni predlažu riješenje pitanja odražavanja lokalnih izbora u Mostaru.

S druge strane, po redovnom zakonodavnom postupku razmatranje izmjena Izbornog zakona predložila je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma i članovi Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Osim toga, poslanici bi danas svoj stav trebali dati i na drugo uzastopno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na Prijedlog zakona o Ustavnom sudu i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona, a oba zakona predložili su poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Izmjenama zakona o Ustavnom sudu predviđeno je ukidanje stranih sudija, a izmjenama Krivičnog zakona predviđeno je brisanje člana koji propisuju sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Ukoliko poslanici prihvate ovakvo mišljenja zakoni će izaći i parlamentarne procedure, a poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević najavila je jučer da će njena stranka ponuditi zaključak za koji očekuje da bi mogao dobiti podršku i kojim bi se riješio taj problem.

Nije htjela precizirati o kakvom se to zaključku radi, ali tvrdi da je u skladu s Ustavom te je izrazila uvjerenje da će ga podržati i poslanici SNSD-a.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut jučer je kazao da su predlagači ovih zakona predložili izmjene za koje su svjesni da nemaju ne samo ustavni osnov nego ni šansu da dobiju podršku parlamenta, a također odvlače raspravu s ekonomskih tema.

Na dnevnom redu današnje sjednice još je nekoliko zakonskih prijedloga koje je predložilo Vijeće ministara te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama  Zakona o finansiranju političkih stranaka što je također prijedlog Interresorne radne grupe za izradu izmjena izbornog zakonodavstva.

Back To Top