skip to Main Content

Zdk 1

 

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine doc.dr.sc. Bruno Bojić sudjelovao je na prezentaciji novog modela javno-privatnog partnerstva za Zeničko-dobojski kanton pod nazivom “Od ideje do uspjeha”, koji je realizirala Vlada Zeničko-dobojskog kantona u saradnji s USAID/ Sida GOLD projektom.

Na prezentaciji je istaknuto da je Skupština ZDK-a među prvim kantonima u Federaciji BiH usvojila novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu čije izmjene i dopune omogućavaju da on bude efikasnije provodiv. Novi zakon, kako je kazano, znatno unapređuje i jasnije definiše primjenu modela javno-privatnog partnerstva, i za njegovu primjenu već ima velikog interesa stranih kompanija i bh. dijaspore.

Prisutni na prezentaciji su pozdravili donošenje novog zakona, a članovi Udruženja poslodavaca Zenica istakli su da je zakon dobar okvir za zajedničke projekte, ali da treba omogućiti još bolju zaštitu oba partnera u procesu ugovoranja i rada na određenom projektu.

Predsjednik Bojić je kazao da je ovaj zakon odlična podloga za dalje investiranje i radove. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina mora što prije harmonizirati zakone na svim razinama i uskladiti s inicijativom Evropske unije, jer je to put u evropske integracije, a oni traže harmoniziranje i donošenje zakona kao što je to i danas Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Back To Top