skip to Main Content

Zvizdic Hammond

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić  susreo se juče u Londonu  sa ministrom vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Philipom Hammondom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj stuaciji u dvije države.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na dosadašnjoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva  u procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti da podržava reformske procese u BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Ministar Hammond se zahvalio predsjedavajućem Zvizdiću na dolasku na obilježavanje Dana sjećanja na Srebrenicu i rekao da referendumska odluka o izlasku UK iz Evropske unije  neće uticati na odnose dvije zemlje i da on očekuje da BiH treba da nastavi ispunjavati obaveze iz evropske reformske agende, kako bi se što prije priključila Evropskoj uniji. Istaknuo je da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je važno iskoristiti pozitivan momentum procesa evropske integracije Bosne i Hercegovine i istaknuo važnost što skorijeg dobivanja upitnika koji će predstavljati početak procesa integriranja i usklađivanja sa EU standardima.

“Čvrsto smo opredijeljeni da nastavimo sprovođenje dogovorenih mjera iz Reformske agende, da osiguramo zaživljavanje mehanizma koordinacije i adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, rekao je tokom sastanka predsjedavajući Zvizdić.

Razgovarali  su i o ekonomskoj saradnji između BiH  i UK i složili se da postoji značajan potencijal za unapređivanje u narednom periodu.

Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u Velikoj Britaniji Branko Nešković.

Back To Top