skip to Main Content

Zbog velikog interesovanja javnosti vezano za isplatu bruto plaća svih privrednih subjekata, na čemu insistira Poreska uprava FBiH, i interesovanja u vezi pokretanja Talgo garnitura, iz Željeznica FBiH dato je saopćenje za javnost, koje prenosimo:

Željeznice FBiH isplatile su, 19. jula, bruto plaće za prošli mjesec ove godine svim svojim zaposlenicima.

U periodu od 2004. do 2015. uplatile su po osnovu doprinosa na plate oko 140 miliona KM, što je jedan dio zakonom propisanih obaveza, te da je ukupan dug Željeznica FBiH po ovom osnovu oko 180 miliona KM.

Međutim, Zakonom o finansiranju željezničke infrastrukture i sufinansiranju putničkog i kombinovanog saobraćaja, Vlada FBiH je u obavezi snositi troškve godišnje željezničke infrastrukture iz budžeta.

Željeznice FBiH su u navedenom periodu utrošile 696 milona KM u održavanje željezničke infrastrukture. Od toga je Vlada FBiH uplatila 229 miliona KM, a bila je obavezna po navedenom Zakonu uplatiti još 467 miliona KM. I pored toga, ovaj iznos koji je Vlada bila u obavezi uplatiti, ŽFBiH su izdvojile iz vlastitih obrtnih sredstava kako bi osigurale neometan i bezbjedan prijevoz putnika i roba, što je u skladu sa Zakonom o bezbjednosti saobraćaja. S obzirom na to da Vlada FBiH nije u cjelosti izvršavala svoje obaveze Željeznice nisu bile u mogućnosti izvršavati u cjelosti sve obaveze prema javnim fondovima, stoji u saopštenju iz Željeznica FBiH.

“Napominjemo, da je Odlukom Vlade FBiH utvrđen troškovnik za 2016. godinu za željezničku infrastrukturu u iznosu od 64 miliona KM. Od ovog iznosa Vlada FBiH će uplatiti ukupno 19,2 miliona KM. Ukoliko Vlada FBiH ispoštuje svoju odluku u cjelosti i uplati 64 miliona KM, Željeznice FBiH će biti u mogućnosti da također u cjelosti izmire svoje obaveze prema javnim fondovima za 2016. godinu, i ostvarit će pozitivan poslovni rezulat. Željeznice FBiH su kičma razvoja države. Pokrenuli smo čitav niz pozitivnih promjena u poslovanju u cilju izgradnje moderne javne kompanije koja će služiti interesima razvoja bh. ekonomije, i biti njen pokretač u smislu transporta i komunikacija. Imamo podršku privrede, imamo podršku radnika, i nadamo se da ćemo u tom smislu imati podršku i Vlade”, kazao je generalni direktor Željeznica FBiH mr. ecc. Enis Džafić.

Kako napominje ova kompanija nema neizmirenih obaveza prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Komentarisao je kako se u medijima već izvjesno vrijeme pojavljuju netačne informacije o stavljanju “Talgo” vozova u saobraćaj. Kako pojašnjava Uprava poduzima sve potrebne aktivnosti kako bi projekat “Talgo” konačno bio realiziran, te da će kada se steknu svi potrebni uvjeti za saobraćanje ovih vozova bh. prugama, u cjelosti informisati javnost sa svim potrebnim pojedinostima.

Back To Top