skip to Main Content

DSC 1593

 

Direktor Direkcije za puteve KS Nedim Drnda i direktor kompanije Euro-Asfalt Hamed Ramić potpisali su juče u Sarajevu ugovor o početku izgradnje IX transverzale na području Općine Novi Grad Sarajevo.

deveta_trans

Riječ je o transverzali koja se nalazi na dionici od ulice Džemala Bijedića do ulice Smaje Šikala, u naselju Boljakov potok.

Općinski načelnik Semir Efendić pojasnio je da je ukupna dužina IX transverzale oko 600 metara, te da će u prvoj fazi biti izgrađeno nešto više od 100 metara – dio koji će biti građen na koti 0 (na zemlji). Poslije toga treba biti građen most preko željezničke pruge, što će predstavljati drugu fazu.

Precizirao je da je Općina potpisala Ugovor o sufinansiranju s Direkcijom za puteve KS kojim je za prvu fazu izgradnje osigurano oko 900.000 KM, ali je procedurom javnih nabavki cijena prve faze umanjena na oko 500.000 KM, dok je prethodno na eksproprijaciju utrošeno oko dva miliona KM.

Efendić očekuje da će u naredne dvije do tri godine iz budžeta Općine i KS-a biti izdvojena sredstva za izgradnju kompletne dionice.

Početak radova očekuje se naredne sedmice, a rok za završetak prve faze je 120 dana.

Back To Top