skip to Main Content

Dsc 1332

 

Ugovor o izvođenju radova na izgradnji i rekonstrukciji Druge sekcije Južne longitudinale potpisali su juče premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar saobraćaja Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve Nermin Drnda sa direktorima Hamedom Ramićem i Mirsadom Bjelopoljakom, kao predstavnicima izabranih izvođača radova Konzorcija „Euroasfalt“ d.o.o. Sarajevo – „ŽGP“ d.d. Sarajevo. Potpisivanje Ugovora organizirano je na platou ispred Sportske dvorane „Grbavica“, gdje će ubrzo započeti radovi.

dsc_1381

„Dosada izgrađena trasa Južne longitudinale već je dala ozbiljne rezultate u smislu rasterećivanja saobraćajne gužve u KS. Svi koji su se ranije kretali od Baščaršije do Aerodroma znaju kako je prije bio zagušen saobraćaj na ovoj dionici i koliko smo dobili ovim prvim izgrađenim trasama. Danas počinjemo ovaj dio od 900 metara, a projektom je obuhvaćeno oko 1.500 metara novog dijela ove saobraćajnice, čime će se završiti njena dionica koja prolazi teritorijom Opštine Novo Sarajevo“, kazao je premijer Konaković nakon potpisivanja.

Dodao je da, iako su se pojavili i neki proceduralni problemi sa osiguranjem sredstava kod EBRD-a, sve je uspješno riješeno i prevaziđeno, uz veliko razumijevanje premijera Novalića i Zvizdića, ali i svesrhodnoj pomoći načelnika Koldže kojem je ovo na lokalnom nivou najbitnija saobraćajnica.

„Aktuelna Vlada je ponosna jer će za nepunih godinu dana dobiti jednu novu dionicu moderne saobraćajnice i time skoro pa potpuno urediti ovaj prilaz gradu i definitivno na najbolji način urediti konekciju sa Starim Gradom“, naglasio je premijer Konaković.

Kako je istakao ministar saobraćaja Mujo Fišo, Ministarstvo saobraćaja želi samo najkvalitetnije radove, tražit ćemo maksimalan kvalitet radova kako bi građani KS dobili još jednu kvalitetnu saobraćajnu dionicu i kako bi pospješili brzinu kretanja vozila.

„Direkcija za puteve KS je implementator projekta rekonstrukcije izgradnje saobraćajnica u KS koje su finansirane od strane EBRD-a, tako da će preuzeti niz aktivnosti, od pripremnih, izvođačkih do ovih završnih koje se odnose na tehnički prijem“, najavio je direktor Direkcije za puteve KS Nermin Drnda.

Prema riječima načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže, ova saobraćajnica ima puno veći značaj sveukupno, nego što ima samo za općinu Novo Sarajevo koja njenom izgradnjom rješava problem usporavanja saobraćaja u ovoj trasi.

„Mi ćemo na teritoriji naše općine realizacijom ovog projekta ubrzati saobraćaj i povećati njegovu sigurnost. Izgradnja kružnog toka na raskrsnica ulica Azize Šaćirbegović, Put mladih muslimana i Zvornička je od velike važnosti za ovo područje jer je to jedna od najfrekvetnijih i najneobičnijih raskrsnica na području cijelog Sarajeva. Kružni tok će biti prečnika 38 metara, sa podzemnim prolazima za pješački saobraćaj i pet ulaza/izlaza i biti će jedan od najmodernijih u BiH“, obrazložio je načelnik Koldžo.

Istaknuto je i kako su za realizaciju ovog ugovora sredstva u iznosu od oko sedam miliona eura osigurana iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

„Vrijednost ugovorene dionice je 5.942.000 eura, ali će s drugim dažbinama gradnja koštati oko sedam miliona“, obrazložio je direktor Drnda.

Dionica koja će se graditi proteže se od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke. Predviđena je gradnja tri saobraćajna kružna toka koja će olakšati protok vozila.

„Rok za izgradnju je godinu dana i bit će ispoštovan“, rekao je Enver Ajanović iz konzorcija Euroasfalt i ŽGP koji čine domaće firme, izvođači radova.

Mobilizacija gradilišta počet će, po Ajanovićevim riječima, već iduće sedmice, a sve što bude urađeno u ovoj godini, tokom predstojeće zime bit će konzervirano do novih radova

Back To Top