skip to Main Content

FNA 12460

 

Općina Novi Grad u i Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo postigli su memorandum o razumijevanju i suradnji u realizaciji projekta zapošljavanja pripravnika i prekvalifikacije radnika za deficitarna zanimanja.

Načelnik Semir Efendić, jedan od potpisnika memoranduma, rekao je novinarima da je Općina namijenila za to 200.000 KM u ovoj godini i nastojat će da nezaposleni dobiju posao nakon prekvalifikacije u firmama u kojima će se obučavati za potrebna, a trenutno deficitarna zanimanja prema evidenciji Službe za zapošljavanje. Očekuje se zbrinjavanje 50 do 100 nezaposlenih na ovaj način.

Uspješnu sličnu suradnju Općina je imala dvije godine s firmom „Zrak“, jedinom na svom području iz oblasti namjenske industrije, pa će nastojati nastaviti je i proširiti s drugim firmama, kazao je načelnik, naglašavajući da je ovdje riječ o prekvalifikaciji radne snage, odnosno zapošljavanju u privredi.

Supotpisnik memoranduma Igor Kamočaji, direktor Službe za zapošljavanje, ističe da je Općina Novi Grad jedna od prvih u Kantonu Sarajevo prepoznala značaj partnerstva lokalne zajednice i javne uprave.

U evidenciji Službe za zapošljavanje su 71.203 nezaposlene osobe, naveo je Kamočaji.

 

 

 

Izvor: FENA

Back To Top