skip to Main Content

BH Airlines

 

Poslovanje BH Airlinesa nije ekonomski održivo, a Vlada Federacije BiH, radi pitanja kao što je redovna isplata penzija, tužbe državnih službenika, rješavanje pitanja boraca i drugih budžetskih opterećenja, nije u mogućnosti finansirati kompaniju koja bi trebala biti komercijalna, rečeno je danas Feni iz Ureda federalnog premijera na molbu za komentar posljednjih dešavanja s radnicima ove kompanije, uključujući najavu mogućeg štrajka glađu.

– Svaki pokušaj da se nađe rješenje i pronađu strani partneri završio je potrebom za djelimičnim finansiranjem iz budžeta Federacije BiH, što više nije moguće – rečeno je Feni.

Stečajni postupak teče, a pokrenulo ga je JP Aerodrom Sarajevo, što bi, kako je rečeno Feni, uradio bilo koji povjerenik u ovom slučaju.

– U svakoj godini postojanja BH Airlinesa, odnosno od 2005. godine do danas, iskazan je gubitak i subvencionirano je poslovanje ove kompanije s više desetaka miliona KM. U proteklom periodu Vlada Federacije BiH se fokusirala na rješenja, odnosno na zbrinjavanje uposlenih BH Airlinesa. Vlada je postigla dogovor s JP Aerodrom Sarajevo o preuzimanju do 50 uposlenika BH Airlinesa, što je bio realni kapacitet ovog javnog preduzeća – rečeno je Feni iz Ureda premijera.

 

Izvor:FENA

Back To Top