skip to Main Content

Poslovna Posjeta Ru 642×336

 

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Nemanja Vasić i direktor Sektora privrede Ognjenka Lalović, kao članovi bh delegacije boravili su u Rusiji i tom prilikom učestvovali na sastanku kopredsjedavajućih Međuvladine bosanskohercegovačko-ruske komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju, te posjetili Međunarodni industrijski sajam INNoprom 2016.

Navedeni sajam predstavlja jedan od najvećih sajmova u RF, a ovogodisnja tema sajma je bila izgradnja industrijske mreže za proizvodnju mašina, tehnologije i energetskom sektoru, industrijska automatizacija, oprema i tehnologija za obradu materijala, komponente za proizvodnju u mašinogradnji i drugo.

Tokom sastanaka, dvije strane su se složile da postoji neiskorišten potencijal za saradnju u mnogim oblastima posebno agro industriji, drvnoj industriji, turizmu, modernizaciji željezničke infrastrukture i drugo. Naime, nakon uvođenja ekonomskih sankcija od strane EU i SAD, Ruska Federacija je zabranila uvoz određenih proizvoda iz ovih zemalja na svoju teritoriju, što bi BiH trebala bolje iskoristiti. Razmjenjene su informacije u pogledu bilateralnih odnosa i procesa finalizacije određenih bilateralnih sporazuma s ciljem što efikasnijeg uobličavanja pravnog okvira za bolje poslovanje privrednika iz dvije zemlje. Takođe je naglašena mogućnost intenziviranja saradnje u pogledu investiranja u nove projekte i poboljšanja postojećih investicija, a govorilo se i o dvostrukom oporezivanju, socijalnom osiguranju radnika, dugu za gas, kao i pristupanju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Prema riječima potpredsjednika Vasića, tema o pristupanju STO nametnuta je iz razloga što je Rusija jedna od tri zemlje koje osporavaju ulazak BiH u navedenu organizaciju. Tokom razgovora predstavnici BiH zamolili su rusku stranu da tačke koje su naveli malo revidiraju i da komisije pokušaju naći zajednički stav kako bi se dogovorio pristup BiH ovoj organizaciji. Glavna tema bio je svakako dolazak ruske komisije u BiH i obilazak naših objekata za izvoz u Rusiju. Bilo je govora i o izmjeni propisa kako bi se u BiH mogla uvoziti kvalitetnija goriva.

Naredni sastanak Međudržavnog Komiteta BiH-Ruska Federacija planira se za kraj januara 2017. godine, te je usaglašeno da se na marginama Komiteta organizuju i bilateralni susreti privrednika dvije zemlje.

U okviru posjete, poptredsjednik Vasić je obavio i bilateralne razgovore sa Privrednom komorom Urala s ciljem uspostavljanja direktne saradnje između privrednika BiH i Uralske oblasti.

Back To Top