skip to Main Content

71773 Porezna Uprava 08

 

Porezna uprava Federacije BiH je 12. i 14. jula na prostoru Federacije BiH izvršila ukupno 502 inspekcijska nadzora poreznih obveznika koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva i trgovine u kojim je otkriveno 155 neprijavljena radnika i 266 objekata u kojima se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 279 objekta i izdato su 258 prekršajnih naloga sa izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu 426.650 KM.

Kantonalni porezni ured Sarajevo svoje aktivnosti u ovoj sedmici je bazirao na kontrolu nezakonitog rada, odnosno rada bez odobrenja nadležnog organa na sarajevskim pijacama Sirano, Kvadrant i  Ciglane, dok je u mjesecu junu obrađena pijaca Otoka.

Prilikom kontrola na pijacama Sirano, Kvadrant i Otoka evidentirano je 251 prodajno mjesto ili prodajni box-ovi u kojima se obavljala djelatnost uglavnom trgovine tekstilom i odjevnim predmetima bez odobrenja nadležnog organa, te je zapečaćeno 231 prodajno mjesto, a evidentirano je 95 neprijavljenih radnika.

U toku tih aktivnosti na pijaci Sirano i Ciglane došlo je do onemogućavanja službenih osoba u vršenju svojih dužnosti, te su postupci okončani uz asistenciju policije.

Porezna uprava pozvala je porezne obveznike da ni na koji način ne sprečavaju službene osobe Uprave da izvršavaju dužnosti, jer to predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna zatvora do tri godine, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top