skip to Main Content

Travnička Bijela

 

Domaća kompanija „Poljorad“ i distributerska grupacija Adriatic Group iz Beča su u toku prošle sedmice potpisale ugovor o izvozu mliječnih proizvoda u 10 zemalja Europske unije. Prva isporuka „Poljorad“ proizvoda otpremljena je krajem prošle sedmice.

„Izabrali smo najvećeg distributera prehrambenih proizvoda sa područja zapadnog Balkana na teritorij EU kao strateškog partnera u izvozu bosanskohercegovačkog brenda „Poljorad“. Preko Adriatic Group planiramo da snadbijevamo sve zemlje Europe gdje živi naša dijaspora, ali i da se približimo domaćem stanovništvu. Sigurni smo da kvalitetom i cijenom možemo parirati europskim bredovima“, izjavio je direktor  Vahid  Skrobo.

Tako će se na policama trgovina u EU naći  mliječni proizvodi spravljeni po tradicionalnoj bosanskohercegovačkoj recepturi kao što su Travnički sir, Domaći kajmak, Paprika punjena sirom i kajmakom, Travnička bijela sir u salamuri, dimljeni sir „Dimko“, te polutvrdi i tvrdi sirevi.

„Ovo je veliki preokret u našoj industriji, jer sa povećanjem izvoza, raste povećanje proizvodnje, a samim tim i broj kooperanata od kojih otkupljujemo ovčije i kravlje mlijeko. Trenutno mlijeko otkupljujemo od preko 1.200 kooperanata, a planiramo proširenje mreže kooperana kako bi zadovoljili potrebe tržišta EU“, dodao je  direktor Vahid Skrobo.

Nakon okončanja misije Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Europske komisije u BiH, utvrđeno je da BiH ispunjava sve uslove za nastavak izvoza mlijeka na tržište EU. Ukupno osam mljekara je dobilo dozvolu za izvoz svojih proizvoda, među kojima su Eko sir Puđa iz Livna, Euro Food Sarajevo, Poljorad iz Travnika, Meggle iz Bihaća, Mljekara Livno, Mljekoprodukt iz Kozarske Dubice, Milkos iz Sarajeva i Mlječna industrija 99 iz Gradačca.

Back To Top