skip to Main Content

Schneider Electric1

 

Kompanija Schneider Electric, globalni stručnjak za upravljanje energijom i automatizaciju, predstavila je svoje najnovije istraživanje, IoT 2020 Business Report, u kojem daje prognozu o razvoju tržišta tehnologija Interneta stvari. Prema istraživanju, velike će kompanije već 2020. godine obilato koristiti tehnologije Interneta stvari kao ozbiljan alat u poslovanju.
„Prošli smo tačku u kojoj smo se pitali kako će Internet stvari donositi vrijednost. Kompanije već sada moraju donositi ozbiljne odluke o načinima kojima će maksimalizirati vrijednost tih tehnologija u svojim organizacijama, “ izjavio je dr. Prith Banerjee, tehnološki direktor kompanije Schneider Electric. „Naš izvještaj, IoT 2020 Business Report, zamišljen je kao smjernica za implementaciju tehnologija Interneta stvari i vodič uz čiju će pomoć kompanije iskoristiti sve prednosti koje će se pojaviti na tom tržištu tokom narednih pet godina. Izvještaj je još jedan dokaz naše predanosti stvaranju tehnologija koje će ostvariti viziju inicijative Life Is On – bilo gdje, za sve, u svakom trenutku.“

Izvještaj se temelji na globalnom istraživanju percepcije razvoja tehnologija Interneta stvari (IoT), provedenom anketiranjem gotovo 3.000 direktora iz 12 zemalja, na ekspertizi kompanije Schneider Electric u implementaciji rješenja utemeljenih na tehnologijama Interneta stvari te na mišljenjima kompanijinih partnera i korisnika. Predviđanja iznesena u studiji pokazuju kako će IoT tehnologije odmah donijeti novu vrijednost – kako organizacijama u javnom, tako i onima u privatnom sektoru.

Čak 75 posto kompanija optimistično je u pogledu mogućnosti koje im tehnologije Interneta stvari donose već ove godine. Među ostalim:

  • Poboljšanje odnosa s korisnicima: 63 posto organizacija planira koristiti tehnologije Interneta stvari za analizu ponašanja korisnika. Nadaju se da će na taj način brže rješavati probleme, bolje uslužiti korisnike i podići zadovoljstvo potrošača na viši nivo. Bolji odnosi s korisnicima ulaze u prvih pet potencijalnih prednosti tehnologija Interneta stvari primijenjenih u poslovanju.
  • Smanjenje troškova automatizacijom poslovanja: Automatizacija zgrada i industrijskih pogona područja su s najvećim potencijalom za uštede primjenom tehnologija Interneta stvari (kaže 63 i 62 posto ispitanih). Gotovo pola anketiranih (42 posto) izjavilo je da planiraju implementirati sisteme za automatizaciju zgrada tokom slijedeće dvije godine.
  • Prijenosne tehnologije temelj su vrijednosti Interneta stvari: Dvije od tri kompanije (67 posto) planiraju implementirati Internet stvari primjenom aplikacija za prijenosne uređaje, još ove godine. Štoviše, jedna trećina ispitanika (32 posto) planira koristiti tehnologije Interneta stvari u aplikacijama za prijenosne uređaje za manje od šest mjeseci. Kao glavni razlog za to navode uštede i do 59 posto.

Više od 80 posto ispitanika smatra da će nove spoznaje i znanja do kojih će se doći obradom podataka stečenih primjenom tehnologija Interneta stvari, biti ravnomjerno i efikasno razmjenjivane među svim zaposlenicima organizacije.

 

Back To Top