skip to Main Content

Mba Export Management Course

 

U okviru ukupno ostvarene robne razmjene Republike Srpske s inostranstvom u junu, procent pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 59,3 posto, navodi se u saopćenju Republičkog zavoda za statistiku RS-a.

Procent pokrivenosti uvoza izvozom za prvih šest mjeseci tekuće godine iznosio je 65,5 posto.

U tom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od milijardu 345 miliona KM, što je za 8,3 posto više u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je, u istom periodu, iznosio dvije milijarde i 54 miliona KM, što je za dva posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Kada je riječ o geografskoj distribuciji robne razmjene Republike Srpske s inostranstvom, u periodu januar – juni 2016., najviše se izvozilo u Italiju i to u vrijednosti od 254 miliona KM, odnosno 18,8 posto, te u Njemačku 161 milion KM, odnosno 12 posto od ukupnog ostvarenog izvoza.

U istom periodu, najviše se uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 369 miliona KM, odnosno 18 posto i iz Italije, u vrijednosti od 270 miliona KM, odnosno 13,2 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

U junu ostvaren je izvoz u vrijednosti od 248 miliona KM i uvoz u vrijednosti od 418 miliona KM.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u RS-u isplaćena u junu iznosila je 845 KM, a prosječna mjesečna bruto plaća 1.358 KM. Najviša prosječna neto plaća zabilježena je u području Informacije i komunikacije i iznosila je 1.280 KM, a najniža u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti u iznosu od 521 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u junu u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su niže za 0,2 posto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku niže za 1,6 posto. Najveći rast cijena u junu zabilježen je u odjeljku prevoz (0,9 posto), rekreacija i kultura (0,3 posto). Blagi rast cijena zabilježen je u odjeljku zdravstvo (0,1 posto) usljed manjeg broja novih dobavljačkih cijena lijekova.

 

 

 

Izvor:FENA

Back To Top