skip to Main Content

 

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i državni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potpisao je juče u Briselu Sporazum između Evropske unije i BiH o učešću u Programu Unije ”Konkurentnost preduzeća i malih i srednjih preduzeća (COSME) (2014-2020)”.

Ukupan budžet Programa COSME od 2014. do 2020. godine iznosi 2,298 milijardi eura, a značajan dio sredstava moći će da koriste preduzetnici iz BiH.

Opšti ciljevi tog sporazuma su jačanje konkurentnosti i održivosti preduzeća, posebno malih i srednjih preduzeća, kao i podsticanje kulture preduzetništva i promovisanje osnivanja i rasta malih i srednjih preduzeća.

Potpisani Sporazum velika je šansa malim i srednjim preduzećima u BiH za pristup fondovima i projektima EU, a glavni korisnici Programa COSME će biti preduzetnici, posebno u malim i srednjim preduzećima, koji će imati koristi obzirom na olakšan pristup fondovima za razvoj, sredstvima za konsolidaciju i rast njihovih preduzeća, kao i građani koji žele osnovati svoj biznis (samo-zaposleni), a koji su suočeni s poteškoćama u procesu uspostavljanja njihovog vlastitog poslovanja, kao što su mladi i žene preduzetnice, saopćeno je iz Ministrstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Back To Top