skip to Main Content

71773 Porezna Uprava 08

 

Stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o izvršnom postupku, narednog dana od objave u Službenim novinama Federacije BiH, Poreska uprava FBiH vodit će računa o nerealnim i tržišnim cijenama nekretnina u Federaciji BiH, izjavio je Feni federalni ministar pravde Mato Jozić.

Također, bit će, dodaje, propisano da svi nivoi vlasti u Federaciji koji imaju izvršne sudske presude, u njihovim budžetima predvide novac za isplatu sudskih izvršnih rješenja u iznosu od 0,3 posto od ukupno planiranih budžetskih prihoda.

Time se osigurava zaštita tražilaca izvršenja u skladu s realnim mogućnostima budžeta Federacije BiH.

– Imovina u vlasništvu Federacije BiH će se zaštititi na način da se ne može odrediti izvršenje na dionicama ostalim registriranim vrijednosnim papirima, osnivačkim ili drugim ulozima u pravnoj osobi koja je u vlasništvu FBiH, županije, općina i gradova – naglasio je Jozić.

Potreba za izmjenama, kaže, nastala je zbog primijećene ustaljene prakse sudova u FBiH da mijenjaju predmet izvršenja, te sve prisutnije zloupotrebe nedorečenih zakonskih rješenja, koji se nastoje eliminirati ovim izmjenama.

Uvjeti za njihovo stupanje na snagu omogućeni su nakon što ih je na današnjoj sjednici odobrio Dom naroda, a ranije i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Uz to delegati su, na prijedlog Kluba Bošnjaka, usvojili zaključak da Vlada FBiH sa svim vladama kantona i Savezom općina i gradova FBiH do donošenja narednog budžeta snimi situaciju na nivou FBiH i predloži cjelovito i sistematsko rješenje ovog problema (tužbe po osnovu radnopravnog statusa).

Počevši od 2017. godine u budžetu FBiH, kantona, općina i gradova bit će potrebno predvidjeti finansijska sredstva u iznosu od 0,3 posto ukupnog budžeta za isplate izvršnih sudskih presuda, navedeno je u obrazloženju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku.

 

Izvor:FENA

 

Back To Top