skip to Main Content

 

Plan investicija u rudnicima uglja na Tuzlanskom kantonu i Termoelektrani Tuzla bila je tema sjednice Udruženja energetike, rudarstva i industrije Kantonalne privredne komore Tuzla.

Nurudin Žunić, sekretar Udruženja energetike, rudarstva i industrije, istakao je da je fokus današnje sjednice na  planovima investicija u tri rudnika: Banovići, Đurđevik i Kreka, te u Termoelektranu, pojasnivši da ti planovi predviđaju sve ono što će biti uloženo u proizvodnju i neke velike buduće investicione projekte.

Prema njegovim riječima 167 miliona KM je obim plana investicija za tri rudnika i TE Tuzla.

-Važno je da mi kao društvo smognemo snage da u okviru važećih zakona, preporuka i standarda učinimo da što veći dio novca od prihoda ovih rudnika ostane na ovom području – kazao je Žunić.

Ukupan prihod svih rudnika u FBiH, proizvedenog uglja od oko šest miliona tona, za prošlu godini iznosi 391 milion KM, a tri rudnika s područja TK umnogome doprinose ovom broju, navodi on.

Osman Bleković, direktor za tehničke poslove, investicije i razvoj u Zavisnom društvu rudnici Kreka, navodi da je rudnik na dobrom putu u prevazilaženu problema, koji su ga zadesili tokom poplava 2014., dodavši da bi do kraja godine trebalo biti završeni radovi na sanaciji problema, istakavši da te poslove obavljaju u vlastoj režiji.

Po njegovim riječima počeo je remont opreme u rudniku Šikulje.

Tvrdi da su previđene investicije za rudnike Kreka za 2016.godinu oko 50 miliona KM, a najviše sredstava ide u revitalizaciju opreme i nabavku nove opreme.

Dodaje i da se radi  dokumentacija za drugo čelo u rudniku Mramor, te da će biti objavlje  tender za efikasniji bager za rudnik Dubrave.

Irfan Hatunić, tehnički direktor TE Tuzla, istakao je da TE Tuzla ima u planu da održi proizvodnju  na prosjeku iz ranijih godina.

Investiranja će se usmjeriti u pravcu održavanja pogonske spremnosti i raspoloživosti postojećih proizvodnih kapaciteta, te investiranja u projekte održavanja zadovoljavajućeg nivoa zaštite životne sredine, navodi on.

Po njegovim riječima na dnevnom nivou u TE Tuzla potroši se 10.000 tona lignita i oko 3.000 tona mrkog uglja iz rudnika Đurđevik i Banovići.

Dodaje da prema usvojenom planu kreće idejni projekt odsumporavanja  u TE Tuzla, a njegova realizacije se očekuje 2018. godine.

Back To Top