skip to Main Content

SONY DSC

 

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u suradnji sa Prometnim opservatorijem za Jugoistočnu Europu (SEETO) domaćin je Prvog SEETO Foruma o prometnoj infrastrukturi, koji se održava u Sarajevu 22 i 23. ožujka. Ovaj forum će omogućiti bolju tehničku suradnju između šest zemalja partnera Zapadnog Balkana (WB6) do održavanja sastanka na visokoj razini u Parizu, a isto tako će pružiti priliku da se definiraju dalji koraci i razmjene informacije na temu daljeg napredovanja u implementaciji infrastrukturnih projekata i „mekih“ mjera.

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić u pozdravnoj riječi naglasio je važnost intenzivnog rada i sudjelovanja u bilateralnim i multilateralnim razgovorima o prometnim pravcima.

Forum prometne infrastrukture predstavlja nastavak uspješne suradnje i razvitka Regionalne prometne mreže zemalja Zapadnog Balkana. Plan razvitka bosanskohercegovačke prometne infrastrukture podrazumijeva upravo njenu modernizaciju i izgradnju, pomaže protoku putnika i tereta i otvara nove vidike ekonomskog razvitka regije. Zato pridajemo veliki značaj mediteranskom koridoru, ali i drugim europskim cestama osobito Jadransko-jonskoj autocesti kroz BiH. Kao i do sada, u budućnosti, naše najveće opredjeljenje će bit izgradnja modernih prometnica, odnosno autocesta, istakao je Dalipagić.

Na Prvom SEETO Forumu o prometnoj infrastrukturi, pored zamjenika ministra Dalipagića, u uvodnom dijelu Foruma su se s prigodnim riječima obratili Claire Bodonyi, veleposlanica Republike Franscuske u Bosni i Hercegovini, Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije Europske Unije u BiH i Dejan Lasica, generalni direktor SEETO sekretarijata,.

Veleposlanica Bodonyi je naglasila da Francuska podržava proces pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Europskoj Uniji. Također je istakla kako očekuje da će potrebni strateški dokumenti u BiH biti usvojeni na vrijeme, prije zakazanog sastanka u Parizu za 4. srpanj ove godine, a kako bi se otvorila mogućnost povlačenja sredstva iz IPA fondova, zbog čega je osobit značaj održavanja ovog SEETO Forumu u Sarajevu.

Šef Delegacije Europske Unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je naglasio kako je vidljiv i značajan napor i zalaganje koje Ministarstvo komunikacija i prometa BiH ulaže u cilju realiziranja obveze izrade strateških dokumenata iz područja prometa, a izrazio je nadu, kako će nakon postizanja dogovora u vezi sa mehanizmom koordinacije, BiH pristupiti izradi strateških dokumenata potrebnih za dobijanje sredstava iz EU za infrastrukturne projekte u BiH.

Back To Top