skip to Main Content

Dzinsic Kineske Kompanije

 

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić susreo se juče s predstavnicima kineskih kompanija Bi Chunjiangom (Harbin Xinbeiyuan Power Equipment Manufacturing), Qu Geom (CEBC – Termal Power Construction), te direktoricom kompanije YIHAI Properity Holding Lindom Wong.

Tema razgovora bila je zainteresiranost za gradnju, odnosno zajedničko ulaganje u termo, hidro i druge oblike proizvodnje električne energije, što je uvjet za stabilan i siguran rast bosanskohercegovačke ekonomije.

Ministar Džindić goste je upoznao o aktualnim projektima koji su u fazi završnih dogovora, kao i novim mogućim projektima iz sve tri oblasti. Kineski su partneri istaknuli kako će svakako pregledati listu od 100 projekata u Federaciji BiH i odabrati one koji su za njih interesantni.

Također, sukladno dogovoru s ministrom Džindićem, partneri iz Kine posjetit će i JP Elektroprivreda BiH, gdje će se sastati sa izvršnim direktorom za strateške investicije Senadom Salkićem, te razgovarati o mogućim opcijama suradnje.

Kineski partneri su iskazali zadovoljstvo današnjim susretom. Pozivajući se na tradicionalno dobre odnose BiH i Kine, smatraju da će novi strateški projekti biti rađeni u suradnji s njihovim kompanijama, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Back To Top