skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primili su danas u Sarajevu delegaciju Katarskog razvojnog fonda predvođenu izvršnim direktorom Musfarom Hamadom Al-Shahwanijem.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao katarsku delegaciju sa aktuelnim političkim i ekonomskim činjenicama o Bosni i Hercegovini. On je rekao da je BiH izuzetno zainteresirana za zajedničku saradnju i da ova posjeta predstavlja nastavak prijateljske saradnje i dobrih odnosa Bosne i Hercegovine i Katara.

Razgovarali su o mogućnostima saradnje i ulaganja u bosanskohercegovačku privredu kroz osnivanje Fonda katarskog prijateljstva. Cilj Fonda je da pod povoljnim uslovima kreditira i podstiče prvenstveno mlade ljude s poslovnim idejama i da stimulira razvoj malih i srednjih preduzeća u BiH.

„Naš fokus su mala i srednja preduzeća i što veće zapošljavanje mladih i obrazovanih ljudi. Fond katarskog prijateljstva bi bio usmjeren u jačanje ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Mi u BiH imamo mlade ljude koji su sposobni razviti biznise, siguran sam u to i vi ćete se brzo uvjeriti da je to tačno “, rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom sastanka.

Direktor Fonda Musfar Hamad Al-Shahwani je upoznao prisutne sa radom Katarskog razvojnog fonda i rekao da je njegov zadatak da pomaže zemljama u razvoju kako bi poboljšali ekonomiju i implementirali razvojne programe davanjem kredita, grantova i putem tehničke pomoći namijenjene ekonomskom i socijalnom razvoju.

Direktor Al-Shahwani je rekao da su definisana tri područja koja interesiraju ovaj Fond, a to su: podrška državi u smislu infrastrukture, mala i srednja preduzeća i mikrofinansiranje početnog novca za male biznise. On je naglasio da Katarski razvojni fond želi da svoja velika poslovna iskustva prenese u BiH i da će u narednom period raditi u tom smjeru.

Predsjedavajući Zvizdić i ministar Šarović su predložili održavanje poslovnog foruma za katarske biznismene koji bi se održao u Kataru i na kojem bi se prezentirali investicijski projekti iz BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je pozvao Katarski razvojni fond da prisustvuju biznis forumu koji će se održati u maju u Sarajevu i kojem će prisustvovati predstavnici 16 zemalja Jugoistočne Evrope, zemalja Zapadnog Balkana i NR Kine.

Složili su se da je BiH zemlja iskoristivih potencijala i mogući partner za kvalitetne i održive investicije, kaže se u saopćenju Vijeća ministara BiH.

(Poslovne novine)

Back To Top