skip to Main Content

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suradnji sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) – projektom „Genetski nemodificirana kvalitetna soja iz Dunavske regije“ organizuje dvodnevnu konferenciju na temu “Trendovi i strategije snabdijevanja GMO-free proteinima i prehrambenim proizvodima u Evropi” koja će se održati u hotelu Radon Plaza u Sarajevu.

Diskusija o GMO-free lancu vrijednost i snadbijevanje GMO-free proteinima i hranom za evropsko tržište, je privukla veliku pažnju posljednjih mjeseci. Proizvođači i potrošači su sve više zainteresirani za GMO-free prehrambene proizvode. Nekoliko evropskih Vlada je predstavilo određene politike i strategije sa ciljem jačanja snabdijevanja GMO-free proteinima i hranom u sopstvenoj zemlji. U cilju jačanja razmjene iskustava između vlada po ovom pitanju, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizuje Konferenciju “Trendovi i strategije snabdijevanja GMO-free proteinima i prehrambenim proizvodima u Evropi” koja će se održati 17.03. i 18.03. u Sarajevu.

Cilj konferencije je obezbijediti platformu za razmijenu iskustava na političkom nivou između BiH, Srbije i odabranih zemalja EU vezano za politike, pravne mehanizme i strateške opcije za jačanje snadbijevanja GMO-free proteinima i hranom.
Diskusija o GMO-free lancu vrijednosti i snabdijevanju GMO-free proteinima i hranom za evropsko tržište također je privukla pažnju i interesovanje proizvođača i potrošača u BiH. U vezi sa ovim nadležni organi u BiH razmatraju da predstave specifične politike za jačanje i razvoj snabdijevanja GMO-free proteinima i hranom, slično onima uvedenim u nekim zemljama u EU.
Na konferenciji, predstavnici nadležnih organa iz oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i sigurnosti hrane iz BiH, Srbije, Njemačke, Austrije, Švajcarske, Mađarske, Hrvatske i Komisije EU će predstaviti svoje političke mehanizme i iskustva i diskutovati o načinima za zajedničko jačanje snabdijevanja GMO-free proteinima i hranom u Evropi.

Back To Top