skip to Main Content

Mljekara

 

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je kazao da je inspekcijska misija Direkcije za zdravlje i hranu, revizije i analize Evropske komisije boravila u BiH od 14. do 25. marta, te da je nakon preliminarnih rezultata te inspekcije konstatovano da je BiH zanačajno napredovala u odnosu na 2014. godinu.

– BiH je napravila značajan pomak i ona će i dalje izvoziti mlijeko u EU – rekao je Šarović na pres-konferenciji u Sarajevu.

Naveo je da je pomak posebno napravljen kad je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka, ali i u nivou kontrole veterinarskih inspektora.

Taj napredak, naglasio je Šarović, rezultat je zajedničkog rada institucija na svim nivoima vlasti.

– Ovo je zajednički uspjeh koji smo ostvarili – kazao je.

Dodao je da BiH više nema četiri mljekare koje izvoze mlijeko u EU nego osam.

U međuvremenu su četiri nove mljekare dobile EU broj, a Šarović je uvjeren da će pored ovih osam, vjerovatno za mjesec-dva biti najmanje još jedna mljekara.

Četiri nove mljekare su „Eko-sir Puđa“ iz Livna, „Euro Food“ Sarajevo, „Poljorad“ Travnik i Mliječna industrija 99 Gradačac, a četiri koje od ranije izvoze u EU su „Meggle“ Bihać, Mljekara Livno, Mlijekoprodukt iz Kozarske Dubice i „Milkos“ iz Sarajeva.

Šarović navodi da će inspekcija sigurno dati niz preporuka Bosni i Hercegovini, odnosno Kancelariji za veterinarstvo i drugim nadležnim organima kako da ovaj sistem u budućnosti i dalje unapređuju.

– To se posebno odnosi na sistem praćenja, identifikacije i kontrole kretanja životinja kao jedna slaba tačka u našem sistemu, što nas upućuje na to da bi vjerovatno u 2017. napravili „nulti popis“ u BiH – kazao je Šarović, te dodao da će to biti ključan, važan poduhvat.

Po njegovim riječima, napredak treba biti ostvaren i u službenim kontrolama, u komandnom lancu i zakonodavstvu “koje nismo završili“.

– Taj posao još nije završen. On nije stavljen ‘ispod tepiha’, ostaje kao jedna od obaveza ove zemlje. Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Kancelarija za veterinarstvo i druge institucije preporuke će implementirati u razumnom roku – naveo je ministar Šarović.

Potcrtao je da je ključni poduhvat, koji će Kancelarija za veterinarstvo i Ministarstvo činiti u narednim sedmicama, ispunjenje uslova za izvoz mesa peradi, odnosno bijelog mesa i konzumnih jaja.

– Poodmakli smo u toj pripremi, imamo akcioni plan koji je praktično odobren od Evropske komisije. Mislim da smo kadri i ovaj poduhvat da privedemo kraju i da obezbijedimo ovoj našoj značajnoj poljoprivrednoj grani da izvozi u zemlje EU – zaključio je Šarović.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba je naglasio da im je preliminarni izvještaj prezentiran danas na završnom sastanku, a da su inspektori obavezni u roku od 20 dana da dostave izvještaj u pisanoj formi, “na koji mi poslije toga dajemo svoje komentare ukoliko imamo“.

– Taj konačni izvještaj kad dođe, onda moramo napraviti akcioni plan za otklanjanje tih nedostataka koji su sad ustanovljeni – pojasnio je Kalaba.

Naglasio je da je vrlo bitno da se uradi „nulti popis“ jer tu imaju naviše problema.

– U budžetu za ovu godinu smo dobili 100 hiljada KM za pripremu tog „nultog popisa“ i već to radimo, tako da se nadam da ćemo i sve ostale preporuke koje budu završiti u razumnom roku – kazao je Kalaba.

Pojašnjavajući šta znači „nulti popis“, Kalaba je naveo da sistem obilježavanja i kretanja životinja u BiH funkcionira od 2009., ali da svi u lancu nisu uradili svoj dio posla pa se baza samo punila, a nikako se nisu skidale sa stanja životinje koje su zaklane, prodane, promijenile vlasnika ili uginule.

– Tako da sad imamo puno veći broj životinja u bazi nego što stvarno imamo goveda u BiH – kazao je Kalaba i dodao da je potrebno da popišu sve životinje.

 

Izvor: FENA

.

Back To Top