skip to Main Content

Suad Huskic

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić potpisao je ugovor sa 408 studenta o njihovom stipendiranju u školskoj 2015/2016 godini. Općina Tešanj izdvojila je u proteklih osam godina oko 2,5 miliona KM za stipendiranje oko 1.500 studenata.
Praksa stipendiranja studenata u Općini Tešanj započela je školske 2008/2009. godine, kada je stipednije dobilo 234 studenta sa područja ove Općine. Broj stipednista se povećavao, tako da je u posljednje četiri godine, za ovu svrhu u općinskom budžetu izdvojeno 1.350.000 KM.

„U Našem Tešnju o sticanju znanja se oduvijek vodilo računa. Jedna od biblioteka sa najdužom tradicijom, nalazi se upravo u našem gradu. I ove godine smo nastavili sa podjelom stipendija studentima. Praksa je uvedena prije ravno osam godina, i drago mi je da smo do sada samo za ovu svrhu uspjeli izdvojiti milionske iznose. Na mladima, ali i obrazovanima svijet ostaje. Zato investiramo u naše buduće inžinjere, doktore, apotekare, menadžere i profesore“, kazao je Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

Ubrzan industrijski razvoj tešanjske privrede prati povećan interes studenata za tehnička zanimanja. Tako npr. saobraćajni fakultet studira 30 studenata, mašinstvo 28, tehnološki 28, visoku poslovnu tehničku školu 25, farmaceutiku 18, prirodno – matematički 17 studenata. Također, medicinu studira 30 studenata, elektrotehnički fakultet 11, poljoprivredni 8, itd.

Osim ovog programa stipendiranja dodiplomskih studija, Općina Tešanj ima program podrške i za postdiplomski i doktorski studij.
(Poslovne novine)

Back To Top