skip to Main Content

????????????????????????????????????

 

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano, već četvrtu godinu zaredom provodi set mjera podsticaja razvoju privrede i poljoprivrede na svom području, a jedna u nizu je i podrška poljoprivrednim proizvođačima putem dodjele plastenika za plasteničku prizvodnju.

Tim povodom jučer je upriličeno potpisivanje ugovora za dodjelu 65 plastenika, a prezentirane su i druge podsticajne mjere koje ova lokalna zajednica provodi kako bi pomogla razvoj ove vrlo važne privredne grane, a samim tim i zapošljavanja.

Prisutnima su se obratili savjetnik Općinskog načelnika Đenan Šarkinović i Džemaludin Kahrović, pomoćnik Općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj, te Azra Čolić, rukovodilac BBI VIP biznis kluba.

– Ovo je samo jedan od seta mjera kroz koje Općina Novi Grad podržava privredu i poljoprivredu na lokalnom nivou. Podršku u vidu plastenika od 50 kvadratnih metara površine dobilo je 65 građana. Provodeći podsticajne mjere primjetili smo u prethodnom periodu veliku zainteresiranost naših sugrađana za bavljenjem poljoprivredom. Iako Općina Novi Grad nema velikih slobodnih površina za bavljenje ovom granom privrede, naši stanovnici racionalno koriste poljoprivredne resurse i uz sistemsku podršku Općine ostvaruju dobre prinose i rezultate u ovoj oblasti – pojasnio je Kahrović.

On je istakao da je veliki interes naših građana za bavljenjem plasteničkom proizvodnjom, te da je u prethodnoj i ovoj godini građanima koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom ukupno dodijeljeno 109 plastenika.

Salko Bajrović iz Dobroševića, demobilizirani borac Armije RBiH i ratni zarobljenik, jedan je od dobitnika plastenika. Ističe da se poljoprivredom bavi od završetka rata.

– Od poljoprivredne proizvodnje se može fino živjeti, ali i zaraditi. Hvala Općini Novi Grad što nam je pomogla na ovaj način. Uzgajam paradaiz, paprike, krastavice i ostalo, a ovaj plastenik omogućit će mi da povećam proizvodnju – kazao je Bajrović.

Od ove godine Općina je u saradnji s BBI bankom uvela još jednu povoljnu finansijsku liniju, koja je kreirana upravo za poljoprivrednu proizvodnju, kao jednu od najperspektivnijih grana privrede.

– Riječ je o finansiranjima koja će tretirati poljoprivrednike kao i sve ostale proizvođače, jer finansijskom linijom koju smo sa Općinom potpisali, poduzetnici imaju najpovoljnije poslovne uvjete po cijeni od 0,49 posto profitne marže – istakla je Azra Čolić, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top