skip to Main Content

Sarajevskazicara

 

Vlada Kantona Sarajevo je na svojoj sjednici donijela Odluku kojom je Projekt „Revitalizacije trebevićke žičare“ utvrđen kao projekt od javnog značaja za Kanton Sarajevo. Trebevićka žičara je objekt od društvenog značaja i procijenjeno je da će se njenom revitalizacijom obezbijediti pozitivni društveno-ekonomski efekti koji će doprinijeti i ubrzanju ekonomskog razvoja Grada i Kantona Sarajevo.

S obzirom da je razvoj turizma jedan od prioriteta Vlade Kantona Sarajevo, revitalizacija trebevićke žičare će svakako značajno doprinijeti njegovom ostvarenju.

Realizacijom ovog projekta, između ostalog, omogućit će se i smanjenje troškova prijevoza stanovnicima Sarajeva na Trebević, porast broja turista koji posjećuju Sarajevo, ali i nova zapošljavanja. U isto vrijeme, značajno će uticati i na poboljšanje imidža našeg glavnog grada, očuvanje prirodnih resursa, kroz smanjenje korištenja individualnih motornih vozila te na razvoj sporta i rekreacije i poduzetništva, kao i na edukaciju mladih i razvijanje njihove odgovornosti prema prirodi.

Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu područje planine Trebević se prostire u oba entiteta. Manji dio ove planine je ranijom odlukam proglašeno zaštićenim pejzažem sa površinom od 398 hektara i pod aministrativnim nadležnostima je Federacije BiH, Kantona i Grada Sarajeva te Općine Stari Grad. Preostali veći dio površine ove olimpijske planine od oko 90 posto prostire se teritorijama općina Istočni Stari Grad, Istočno Novo Sarajevo i Pale koji pripadaju entitetu Republika Srpska.

 

Back To Top