skip to Main Content

Međunarodni Aerodrom Sarajevo

 

Svečanom promocijom dokumentarnog filma “Reborn” (Ponovo rođen), Međunarodni aerodrom Sarajevo juče je obilježio 20 godina od poslijeratnog otvorenja za civilni zračni saobraćaj.

Film „Reborn“, autorice Edite Sulejmanović, retrospektivno prikazuje proteklih 20 godina rada Aerodroma Sarajevo , te stavlja akcenat na njegovo ‘drugo rođenje’ i ambiciozan razvoj u pravcu respektabilne kompanije.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo i njegov dugogodišnji zaposlenik Armin Kajmaković, koji je i sam učestvovao  u obnovi, u svom obraćanju brojnim zvanicama prisjetio se prošlosti, odnosno vremena kada je okončanjem agresije na BiH započela obnova tada potpuno uništenog i opustošenog aerodoroma.

Kazao je da je to bio trnovit put i veliki posao kojeg se prihvatio tadašnji tim uposlenika. Neizmjernim trudom, radom i zalaganjem, kako je dodao, njihova gotovo pa nerealna ideja, pretočena je u stvarnost, a rekonstruisani aerodrom spreman za prve putnike i letove.

–   Svjesni činjeice da stalni razvoj mora biti neprekidna nit vodilja u poslovanju Međunarodnog aerodroma Sarajevo, sa zadovoljstvom konstatujem da dvadeset godina kasnije ovo preduzeće niže nove uspjehe, a našu predanost u radu prepoznali su mnogi, pa je tako ovaj aerorom postao jedno od najfrekventnijih odredišta mnogobrojnih turista, te stotina hiljada putnika iz cijelog svijata – istakao je Kajmaković.

Naveo je da aerodrom 20 godina kasnije bilježi nove uspjehe, doživljava prekretnicu u razvojnom smislu , ali i obara nove rekorde. Pozitivne rezultete očekuju i u narednim mjesecim, kao i da će konačna brojka, kada je riječ o putnicima, na kraju godine premašiti 800.000.

Film „Reborn“ podsjeća na davnu prošlost, šezdesete godine prošlog vijeka, kada je Međunarodni aerodrom Sarajevo prvi put izgrađen i otvoren. Nakon ratnih dešavanja i potpunog uništenja aerodromskih kapaciteta, Sarajevski aerodrom je 15. augusta 1996. godine ponovo otvoren za civilni saobraćaj.

– Želja mi je bila da sačuvam od zaborava trenutke bitne za Aerodrom Sarajevo, ali i za našu Bosnu i Hercegovinu i grad Sarajevo u periodu 1996. – 2016. To je bio period ponovnog rađanja Aerodroma Sarajevo, te ovaj dokumentarni film nosi simboličan naziv “Reborn”. Odmah nakon rata bilo je vrlo bitno uspostaviti civilni zračni promet između BiH i zemalja u okruženju. Trebalo ga je ponovo pokrenuti, obnoviti, opremiti. Naravno, to sve nije bilo moguće izvesti bez ljudi, stručnjaka, entuzijasta i patriota koji su predano radili na stvaranju minimalnih uvjeta za pokretanje ovog preduzeća. S ponosom možemo reći da je, posmatrano iz ugla civilnog zrakoplovstva, Aerodrom Sarajevo visoko na ljestvici i u rangu sa mnogim evropskim i svjetskim aerodromima – izjavila je autorica Sulejmanović, koja je također dugogodišnja uposlenica ovog aerdoroma.

U filmu je korištena arhiva TVSA, BHRT-a, kao i amaterski snimci zaposlenika aerodroma.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top