skip to Main Content

Vlada Kantona Sarajevo02032015

Na prijedlog nadležne komisije pri Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, resorni ministar Elvir Kazazović potpisao je rješenja za zbrinjavanje 269 zaposlenika u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo koji su ove školske godine djelomično ili potpuno ostali bez radnih zadataka. Posljednja rješenja za zbrinjavanje zaposlenika kao i prateće saglasnosti za raspisivanje konkursa za upražnjena radna mjesta školama će iz Ministarstva biti poslana danas.

U Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade obrazložili su da se i ove godine pristupilo procesu zbrinjavanja “tehnološkog viška” u školama, a ministar Kazazović je donio odluku da se sve aktivnosti postave u održive, realne i zakonske okvire, u skladu sa iskazanim kadrovskim potrebama škola.

Ove je godine u 67 osnovnih škola djelomično ili potpuno bez radnih zadataka ostalo 165 zaposlenika. Potpisana su rješenja za njihovo zbrinjavanje, pri čemu je 90 zaposlenika trajno zbrinuto, a 75 ih je raspoređeno u druge škole na način da su im osigurani nedostajući časovi za narednu školsku godinu.

Kako je naveo ministar Kazazović, u skladu sa važećim pravilnikom, biće raspisani javni konkursi u osnovnim školama za preostala upražnjena radna mjesta i to za prijem zaposlenika na 471 poziciju, od kojih je 129 pozicija na neodređeno i 342 pozicije na određeno radno vrijeme. Na ovaj način se sistemski uređuju radni odnosi i prijem zaposlenika u školskoj 2016/2017. godini, ali i u narednim godinama.

Također, ove godine u 36 srednjih škola, djelomično ili potpuno bez radnih zadataka ostalo je 104 zaposlenika. Rješenje o trajnom zbrinjavanju dobilo je 39 zaposlenika, dok ih je 65 raspoređeno u druge škole radi dopune nastavne norme, u zavisnosti od kriterija koje je donijela prvostepena Komisija i u skladu sa potrebama škola u narednom periodu. U skladu sa pravilnikom, biće raspisani javni konkursi za preostala upražnjena radna mjesta, konkretno za 386 pozicija, od kojih je njih 89 na neodređeno a 297 na određeno radno vrijeme.

Ovim se, između ostalog, daje prilika zaposlenicima u osnovnim i srednjim školama koji godinama rade na određeno radno vrijeme da apliciraju i eventualno steknu stalno zaposlenje.

“U ovoj školskoj godini u osnovnim i srednjim školama će biti raspisani konkursi na neodređeno radno vrijeme jer se proveo proces racionalizacije i u skladu s tim su napravljene procjene stvarnog stanja i date saglasnosti za zapošljavanje potrebnog kadra” , istakao je ministar Kazazović.

Konkursi za upražnjena radna mjesta će biti objavljeni najkasnije do 25. augusta u dnevnim novinama i na web stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Radi pojednostavljenja procedure prijave na konkurs ministar Kazazović je donio Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika sa kriterijima za prijem zaposlenika u radni odnos u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama na području KS. Njime je određeno da kandidati mogu predati i neovjerene kopije dokumenata, dok će njihove originale biti u obavezi dostaviti kada budu primljeni u radni odnos.

Back To Top