skip to Main Content

Apoete Sarajevo

 

Javna ustanova Apoteke Sarajevo poslovnu 2015. završila je s neto dobiti od 180.426 KM, saopćeno je danas iz Apoteka Sarajevo povodom medijskih napisa u kojim su iznesene “neprovjerene i neistinite informacije” o radu Upravnog odbora, generalnog direktora i menadžmenta Ustanove, kao i o zabrinutosti uposlenika  za vlastitu egzistenciju.

Ističu da je trenutno lager JU Apoteke Sarajevo snabdjeven sa svim potrebnim lijekovima i medicinskim sredstvima i da nama razloga za zabrinutost građana, kao i da snabdjevenost apoteka ni jednog momenta nije dovedena u pitanje.

Navode da su Apoteke Sarajevo samofinancirajuća javna ustanova, što znači da plate, naknade i doprinose, te poreze isplaćuju iz vlastitih sredstava – odnosno iz sredstava ostvarenih poslovanjem, a ne iz javnih sredstava – odnosno budžeta.

Također, naglašavaju da su JU Apoteke Sarajevo poslovnu 2015. završile s neto dobiti od 180.426 KM, što potvrđuje izvještaj nezavisnog eksternog revizora i svi zvanični dokumenti koji su predati u sklopu godišnjeg obračuna, te da je za 4,4 posto ostvaren veći poslovni prihod u odnosu na prethodnu godinu.

Iz te ustanove tvrde da su plate i sve naknade uposlenicima isplaćivane svakog prvog u mjesecu, a u većini slučajeva zadnji radni dan za tekući mjesec, te su u skladu s važećim zakonskim propisima obračunati i uplaćeni svi porezi, penziono i zdravstveno osiguranje na bruto isplaćene plate.

Primjenom Pravilnika o procjeni radnog učinka u toku 2015., uposlenicima je iz vlastitih sredstava isplaćeno više od 140 KM novčanih stimulacija.

Potctali su da su davanja JU Apoteka Sarajevo prema javnim budžetima u 2015. iznosila oko šest milona KM, kroz uplaćeni PDV, doprinose i poreze, članarine, naknade, takse i slično.

Također, navode da je JU Apoteke Sarajevo u protekla tri mjeseca bila predmet potpune kontrole Uprave za indirektno oporezivanje za period od 2012. do 2015., koji su potvrdili ispravnost u poslovanju, a da je isti zaključak imala i kontrola Poreske uprave navedeni period.

Obzirom da su mediji objavljivali izjave predsjednika sindikata JU Apoteke Sarajevo, iz te Ustanove ističu da je Kemo Delihasanović u protekle dvije godine na bolovanju proveo ukupno 266 dana, te da su mu do sada izdata tri pismena upozorenja na osnovu odredbi Zakona o radu FBiH, Pravilnika o radu JU Apoteka Sarajevo, a uz ovlaštenja po Statutu JU Apoteka Sarajevo.

– JU Apoteke Sarajevo su već poduzele sve potrebne zakonske akcije kojim će biti spriječene daljnje radnje na urušavanju stabilnosti i ugleda naše Ustanove – saopćeno je iz menadžmenta JU Apoteke Sarajevo.

Back To Top