skip to Main Content

Dalekovod

 

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Petar Đokić tvrdi da ne zna koliko će eventualno biti povećana cijena električne energije u tom bh.entitetu, jer je Regulatorna agencija u fazi analiziranja troškova koje su im uputila sva proizvodna i distributivna preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS-a“.

Regulatorna Komisija za energetiku u ponedjeljak, 14. marta, će ponovo razmatrati zahtjev „Elektroprivrede RS-a“, odnosno njenih zavisnih preduzeća, za poskupljenje struje, a po nezvaničnim informacijama cijena struje za domaćinstva bit će uvećana za pet posto, već od aprila.

Đokić je danas posjetio Rudnik i Termoelektranu Gacko, koje je jedno od zavisnih preduzeća „Elektroprivrede RS-a“ koje traži povećanje cijene struje.

Resorni ministar tvrdi da, ukoliko se ne pomogne RiTE Gacko, ta firma će se ugasiti.

-Razvojna politika mora da bude na bazi realnih priznanja troškova koji mogu biti takvi da omoguće da se kroz njih može ući u nove investicione aktivnosti, ustvrdio je Đokić.

Gotovo sva proizvodna preduzeća iz sastava „Elektroprivrede RS-a“ su u prošloj godini poslovala s finansijskim minusom i njihov ukupan gubitak iznosio je 39,2 miliona KM.

Rudnik i Termoelektrana Gacko ima akumulirani gubitak od čak 26,5 miliona KM.

Back To Top