skip to Main Content

Banja Luka6

 

Propao je još jedan pokušaj da socijalni partneri u Republici Srpskoj (RS) postignu dogovor o novom općem kolektivnog ugovoru u tom bh. entitetu.

Entitetska vlada je dosad dva puta produžavala rok važenja starog Općeg kolektivnog ugovora, a rok da se dogovor postigne ističe za dva dana.

Međutim, jučerašnja vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a je prekinuta jer socijalni partneri nisu uspjeli postići dogovor o novom ugovoru kojim se regulišu dodatna prava radnika.

Predsjedavajući Ekonomsko-socijalnog savjeta RS-a Milenko Savanović kaže da je sada ponovo na potezu Vlada RS-a, da svojom odlukom premosti pravni vakuum koji će nastati 30. juna.

Napominje da će odluka Vlade RS-a o produženju roka važenja starog Općeg kolektivnog ugovora biti privremena, a da se razgovori socijalnih partnera moraju nastaviti.

Za predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS-a Dragutina Škrebića krivac za nepostizanje dogovora je Savez sindikata RS-a.

Nije postignut dogovor, kazao je, o ključnim odredbama kao što su godišnji odmor, plaćeno i neplaćeno odsustvo te naknade za prekovremeni rad.

Naveo je da će pozvati svoje članice da dogovaraju granske kolektivne ugovore.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić tvrdi da su „iza leđa“ oba sindikata, dva druga socijalna partnera iznijela stav da nema općeg kolektivnog ugovora, već da Vlada treba da donese nepotpunu odluku, odnosno da samo parcijalno uzme pojedine odredbe članova Zakona o radu.

– Za nas je zaprepašćujuće da su druga dva socijalna partnera odustala od usaglašavanja općeg kolektivnog ugovora –  kazala je Mišić uz stav da radnicima u relnom sektoru u RS-u danas ne može biti utvrđena plaća.

 

 

Izvor:FENA

Back To Top