skip to Main Content

Od kako je 2008. godine AS grupacija kupila firmu ‘Napredak’ Tešanj ukupni prihodi su se povećali sa 2,5 na 10,5 miliona KM. Ove rezultate prezentirao je juče Amir Šišić, direktor ove kompanije, povodom obilježavanja 60 godina rada i postojanja ovog tekstilnog kombinata.

Amir Šišić

Ističući s ponosom da se u Tešnju proizvode kraljevski brendovi direktor Šišić je naveo da uprkos svim izazovima i promjenjivosti tržišta Napredak uspijeva da opstane i širi svoje poslovanje.
Ova kompanija među najvećim je proizvođačima kaputa i mantila u BiH, koje kroje i šiju vrijedne ruke preko 350 uposlenih.

On kaže da je ključ uspjeha u domaćinskom pristupu, i da je sve u zadovoljstvu radnika, i to je osnov, a ostalo dolazi samo po sebi. Prema njegovim riječima bitno je istaknuti da je veliki broj mladih ljudi koji stalno dolaze, ali je problem slaba uvezanost obrazovanja i prakse, jer se ne prate trendovi u tekstilnoj industriji.

Suad Huskić

Obilježavanju ove obljetinice, pored brojnih privrednika tešnja i predstavnika lokalnih i kantonalnih vlasti, prisustvovao je i načelnik općine Tešanj Suad Huskić. Istakao je da u posljednjih nekoliko godina ova općina bilježi značajne ekonomske uspjehe i da samo tekstilni sektor na prostoru općine Tešanj zapošljava oko 1600 ljudi. Od oko 25 poslovnih subjekata koji djeluju u područja tekstila i kože i izvoze u 14 zemlja svijeta preko 20 miliona KM. Prisutan je stalni rast u ovoj oblasti. Sve prisutniji je kvalitet njihovih proizvoda koje nude širom svijeta.

Načelnik Huskić za Poslovne novine rekao je nešto više i o zaposlenosti i investicijama u ovoj općini. Kako je naveo planirane investicije samo u privredi za ovu godinu su preko sedam miliona KM i ternutno je u najavi proširenje poslovnih prostora u nekoliko postojećih fabrika u Tešnju. Nada se da će u 2016. godni zadržati trend rasta broja zaposlenih. Naime, posljednje tri godine porast zaposlenih je bio za 1.900, a ove godine očekujemo se 500 novih radnih mjesta.

Amir Šišić, rekao je da se u tvornici Napredak godišnje proizvede oko 100 000 visookokvalitetnih odjevnih modnih predmeta. Pomenuo je i da se ista količina proizvede i u tvronici „Fortitudo“ u Travniku, koja je takođe dio AS grupacije.

Proizvodni prostor “Napredka” je smješten u Tešnju na 6.500 m2 sa bogatim proizvodnim programom muške i ženske modne konfekcije u okviru koga preduzeće proizvodi mantile, kapute, jakne, blejzere, kostime i druge modne odijevne predmete. Potvrda uspješnosti i kvaliteta su i Napretkovi kupci sa kojima je ostvarena uspješna dugogodišnja saradnja: Coach, Baracuta i Scherer, Pierre Cardin, Carl Gross, Jupiter, S’ Oliver, Schneiders, Baldesarini, Burberry.
Protekle godine najviše se izvozilo na tržišta Njemačke i Italije, a na odjevnim predmetima ovih svjetski poznatih brendova nalazi se znak da su proizvedeni u BiH.

Za ovu godinu planirano je puštanje u rad nove proizvodne linije i zapošljavanje još 30 novih radnika, najavio je direktor Šišić. Investicija u novu proizvodnu liniju iznosi oko 100.000 KM. Kako je za Poslovne novine rekao u javnosti kruži slika lošeg stanja u tekstilnoj industriji što odbija mlade da se opredijele za ove poslove. Ali, “Napredak” iz Tešnja razbija ove predrasude, istakao je Šišić.
Pomenuo je da su prije rata postojale „Mariborske škole tekstila“, a njihovi stručnjaci i danas prenose znanje ovog zanata na mlade ljude u ovoj tvornici.
(Poslovne novine)

Back To Top