skip to Main Content

BFC1

 

Juče je u Podgorici gdje se održava Četvrti Regionalni kongres na temu “Povoljno poslovno okruženje u Jugoistčnoj Evropi” svečano uručen certifikat po kojem Općina Tešanj ispunjava uvjete i stiče naziv “Povoljno poslovno okruženje” (Business Friendly Municipality – BFC). Organizator Kongresa je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja dodjeljuje  BFC certifikate u saradnji sa njemačkim GIZ-om i švicarskom ‘Eidgenossenschaft’.

Općina Tešanj, stoji u pojašnjenju, ispunjava kriterije  Programa certifikacije gradova i općina sa povoljnim poslovnim okruženjem u Jugoistočnoj Evropi u skladu sa standardom BFC SEE: 2014 sa ostavrenih 94.6 od maksimalnih 100 poena.

“Mi u Općini Tešanj smo već odavno ‘business friendly’. Da je tako, govore podaci o ekonomskom razvoju koji iz godine u godinu ostvaruje naša Općina. Općina Tešanj je danas sinonim za ekonomski uspjeh, i dokaz da su lokalne zajednice, premda ograničene nadležnostima, u stanju promijeniti poslovni ambijent u korist prije svega svojih građana, a potom i investitora. Nije bilo jednostavno, ali pomagala nam je činjenica da smo naš ranije ustanovljen ‘primjer dobre prakse’ samo primijenili u mnogim segmentima certificiranja. Ponosni smo na ovo još jedno priznanje, i zahvaljujem se svima koji su doprinijeli svojim radom da ga dobijemo”, kazao je tom prilikom Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

Četvrti Regionalni kongres ove godine se održava pod motom “Do novih visina”, sa učesnicima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Srbije, američkog USAID-a i njemačkog GIZ-a, a na kojoj je Tešanj, među ostalima, prepoznat kao jedan od regionalnih lidera.

“Promjene su nam potrebne, i to na svim nivoima. Svjedoci smo da je promjene vrlo teško dogovoriti i provesti na višim nivoima vlasti zbog kompliciranosti sistema i nadležnosti. Pozivam i ostale općine u BiH koje još nisu dobile BFC, da čim prije pristupe ovom vrlo korisnom programu. Uvjeren sam da ćemo na taj način svi zajedno kao lokalne zajednice doprinijeti bolje uređenoj i organiziranoj Bosni i Hercegovini, zbog nas samih, ali i zbog tržišne utakmice koja nam predstoji u procesu ulaska naše zemlje u EU”, izjavio je Načelnik općine Tešanj Suad Huskić.

Back To Top